HDZ: Optimisti da će doći do neophodnog dogovora

 Dragan Čović

"HDZ BiH je uvijek govorio da se moramo okrenuti postizanju dogovora koje će BiH voditi u euroatlantske integracije. Alternativa nam nije sigurno ono što imamo", rekao je Relota srni.

On je napomenuo da su zamjenik državnog tajnika SAD Džejms Štajnberg, ministar inozemnih poslova Švedske, zemlje predsjedavajuće EU, Karl Bilt i komesar za proširenje EU Oli Ren dali rok političkim strankama u BiH od 10 dana da se produže konsultacije.

"U osnovi HDZ BiH podržava sve ono što će omogućiti brže dobijanja kandidatskog statusa BiH, te ispunjavanje `5+2` ciljeva i uvjeta, te ostalih otvorenih pitanja koji se tiču ulaska u NATO", naglasio je Relota.

Prema njegovim riječima, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je na sastanku predstavio načelne hrvatske stavove kada je riječ o ustavnoj reformi i vrlo jasno rekao da zagovara svako rješenje koje omogućava ravnopravnost sva tri kontstitutivna naroda.

"Rekao je `ne` sadašnjoj doventitetskoj podjeli BiH i da želi usvajanje plana aktivnosti sveobuhvatne ustavne reforme", dodao je Relota.

On je napomenuo da su nakon završetka sastanka zvaničnici SAD i EU iskazali dozu optimizma.

Relota je dodao da je i visoki predstavnik Valentin Incko najavio sjednicu Savjeta za primjenu mira sredinom novembra i mogućnost da se lagano priprema put za transformaciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU.