HDZ BiH obznanio svoj prijedlog ustavne deklaracije

HDZ BiH obznanio svoj prijedlog ustavne deklaracije
Čović informirao je ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Samuela Žbogara o stanju u Bosni i Hercegovini te aktivnostima HDZ BiH koji se tiču ustavnih promjena u BiH.
„HDZ BiH će nastaviti razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice oko ustavnih promjena u BiH vodeći se načelima koja je HDZ BiH potpisao u Kreševskoj deklaraciji, Prudskom procesu i koja su usvojena na sjednicama Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća HDZ BiH. U tim načelima je jasno rečeno kako su za hrvatski narod u BiH jedina ispravna i prihvatljiva rješenja ona koja će osigurati istinsku ustavnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH“, kazao je Čović, koji je Žbogara upoznao s Deklaracijom i amandmanima HDZ BiH o ustavnim promjenama.

 

U Deklaraciji HDZ BiH o ustavnim promjenama, dostavljenoj iz ureda za informiranje HDZ BiH,  ističe se kako su:

 

- Hrvati, Bošnjaci i Srbi su suvereni i konstitutivni narodi  Bosne i Hercegovine. Sva ustavna i zakonska rješenja moraju osiguravati jednaka prava i odgovornosti za sva tri konstitutivna naroda i  svakog građanina BiH.

- Bosna i Hercegovina je demokratska,  pravna , socijalna i sekularna država utemeljena na jednakosti svojih naroda i građana.

- Bosna i Hercegovina je decentralizirana država sastavljena  od četiri  teritorijalne jedinice s jednakim pravima i odgovornostima.

- Suverenitet Bosne i Hercegovine neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv, a teritorijalni integritet u međunarodno priznatim granicama neupitan.

- U Bosni i Hercegovini i njenim teritorijalnim jedinicama vlast je ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast.

- Ustav Bosne i Hercegovine  mora biti usklađen s Europskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, te omogućiti uspostavu funkcionalnih i efikasnih institucija države s ovlastima koje će  omogućiti ubrzano pristupanje  europskim i euro-atlantskim  integracijama (pristupanje Europskoj uniji i NATO-u). U Parlamentarnoj skupštini BiH treba se izglasovati novi Ustav prije stjecanja kandidacijskog statusa za ulazak u Europsku uniju, stoji na kraju teksta deklaracije HDZ BiH o ustavnim promjenama.