HDZ BiH KREĆE U REVITALIZACIJU HRVATA Ortoped i pročelnica geografije zasukali rukave, vraćat će raju iz Njemačke

Hrvati, Njemačka, Hrvati, Njemačka, biram hrvatsku, povratak, 200 000 kuna, crkva, promemorija, Hrvati, iseljavanje, Hrvati, demografska obnova, vijesti
Arhiva

Glavno vijeće HNS-a na jučerašnjoj je sjednici razmotrilo prijedlog Demografske strategije i revitalizacije Hrvata koji je predstavila dr. sc. Mirjana Miličevič, voditeljica stručnog tima za izradu strategije, priopćio je HNS. 

“Članovi Glavnog vijeća HNS su ocijenili iznimno uspješnim aktivnosti na izradi strategije, a konačni prijedlog će biti tema naredne sjednice Glavnog vijeća HNS”, priopćili su. Demografskom strategijom Hrvata bave se ortoped Božo Ljubić i pročelnica geografije na Sveučilištu u Mostaru.    

Podaci pak govore da Hrvata nestaje u miru, a za vladavine stranke za koju “obnovitelji” obnavljaju što se teško više obnoviti može. 

Prema promemoriji bh. biskupa objavljenoj u svibnju ove godine prirodni priraštaj katolika u BiH 1996. godine bio je pozitivan za 1467. On se poslije toga svake godine smanjivao, ali je bio pozitivan sve do 2001. godine. Međutim, od 2002. godine do danas katolici u kontinuitetu imaju negativan priraštaj. Dapače, on se stalno produbljuje tako da je prirodni priraštaj katolika 2020. godine bio je čak - 3.989, naveli su biskupi u promemoriji.

Novo iseljavanje je drugi veliki problem katolika. Prema crkvenim podacima, katolici su, nakon preživljene ratne tragedije i početnoga laganog povratka poslije rata, najbrojniji bili 2003. godine, kada ih je bilo 464.821. Otada njihov ukupan broj stalno opada, a posljednjih godina taj pad se ubrzava te je narastao na oko 14.000 godišnje. Prema istim crkvenim izvorima, na kraju 2020. godine katolika je 345.448, što je u razdoblju od petnaest godina, od 2003. do 2017., gubitak od 119.373, odnosno oko 25,7%. A budući da se odseljavaju uglavnom mlađe osobe, dok su u fertilnim godinama, to već sada ima velike posljedice na prosječnu dob preostalih vjernika, a za budućnost najavljuje opasne posljedice glede nataliteta, također su podatci Biskupske konferencije BiH. 

Prema izvorima Katoličke Crkve, danas je u BiH oko 350.000 katolika, a 1991. godine bilo ih je oko 760.000. To jest, tijekom posljednjih 30 godina nestalo je više od polovice katolika a time i Hrvata, odnosno oko 54,6%.  

Pravna nesigurnost, zaustavljanje predmeta koji nisu po volji stranke, zapošljavanje samo podobnih kadrova na uštrb sposobnih razlozi su koji su otjerali Hrvate u miru s njihove djedovine. 

Neke škole, gdje se nekoć guralo za vrijeme upisa, poput Ekonomske škole Joze Martinovića u Mostaru upisalo je tek devet đaka. Srećom, ide juriš na obnovu. Očekuje se da će već iduće godine stanovi i škole u Mostaru i cijeloj Hercegovini i Bosni biti puni dječije graje. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.