HDZ 1990. traži zajedničku strategiju hrvatskih stranaka u BiH

"Moramo postići nacionalno suglasje o zajedničkoj strategiji kako bi se iskoristila prigoda snažnog angažiranja administracija SAD i EU kako bi se deblokirala sadašnja politička situacija i otvorio prostor da se u procesu ustavne reforme izjednači pozicija hrvatskog naroda u institucijama BiH, što sada nije slučaj", rekao je za lokalne medije u Mostaru zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Martin Raguž.

Raguž je dodao da je to hrvatski minimum ispod kojega ova stranka nije spremna ići.

"Treba poći s pozicije korjenite reforme koja uključuje administrativno-teritorijalni preustroj zemlje što je preduvjet dugoročne održivosti BiH. Mi se sada trebamo usuglasiti po ovim pitanjima i biti na razini povijesne odgovornosti", dodao je Raguž.

Izjavio je da će pismo s pozivom za postizanje strateškoga dogovora biti upućeno najvišim dužnosnicima Republike Hrvatske te predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Razgovori između čelnika osam političkih stranaka u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva, koje bi trebali predvoditi zamjenik američke državne tajnice James Steinberg i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt započet će 9. listopada. Mediji u BiH u subotu su naveli kako će domaćim političarima biti ponuđen opsežan paket o reformama u BiH.