Haški sud: Potvrđene kazne za šestorku

Hrvatska šestorka u Haagu
Hrvatska šestorka u Haagu
Žalbeno vijeće Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu pod predsjedanjem Carmela Agiusa izreklo je u srijedu drugostupanjsku i konačnu presudu o odgovornosti političkih i vojnih vođa bosanskohercegovačkih Hrvata za zločine nad muslimanskim stanovništvom tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Uz predsjedavajućega Carmela Agiusa, Žalbeno vijeće činili su i suci Liu Daqun, Fausto Pocar, Theodor Meron i Bakone Justice Moloto.


U prvom dijelu suđenja šestorci, prije nego što je general Slobodan Praljak ispio otrov, potvrđene su zatvorske kazne Jadranku Prliću (25 godina), Bruni Stojiću (20 godina) i Slobodanu Praljku (20 godina) te su odbačene žalbe vezane uz sudjelovanje Hrvatske u udruženom zločinačkom pothvatu u BiH.

U nastavku suđenja nakon 14 sati potvrđena je i kazna od 16 godina zatvora Valentinu Ćoriću. Milivoju Petkoviću potvrđena je kazna od 20 godina zatvora, kao i Berislavu Pušiću kazna od 10 godina zatvora. Pušić, koji je zbog zdravstvenoga stanja na slobodi zadnje tri godine, što prije se mora vratiti u Haag.

Tako je završeno izricanje presude bosanskohercegovačkim Hrvatima u sjeni tragedije generala Praljka, koji je ispio otrov od kojega je oko 14 sati preminuo.

Slobodan Praljak - nakon što mu je potvrđena presuda od 20 godina, Praljak je popio otrov i poručio: "Nisam ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu." Praljak je potom iznesen iz sudnice, a izricanje presude je prekinuto. Slobodan Praljak preminuo je oko 14 sati. 

Jadranko Prlić - Žalba je odbijena u cijelosti i potvrđena je kazna od 25 godina zatvora.

Bruno Stojić - Poništene su osude za progon i nehumano postupanje, a potvrđena je kazna od 20 godina zatvora.

Podsjetimo, optužnica u slučaju "Prlić i drugi" smatra se najopsežnijim predmetom u povijesti Haškoga suda, objavljena je u travnju 2004. godine. Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić optuženi su za zločine protiv Bošnjaka u BiH od 1993. do 1994. godine.

Svi su se dobrovoljno predali i prevezeni su u pritvor ICTY-ja 5. travnja 2004.

U Nizozemsku su odletjeli iz zagrebačke zračne luke. Ispratilo ih je oko 300 ljudi. Premijer hrvatske vlade tada je bio Ivo Sanader.

Šestorica nekadašnjih vođa Hrvata u BiH nepravomoćno su u svibnju 2013. godine osuđena na ukupno 111 godina zatvora zbog ubojstva, silovanja, deportacije, zatvaranja, uništavanja imovine širokih razmjera i drugih zločina.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

(www.jabuka.tv)