Halo Bing kako brat: Guzonje potrošile 10 milijuna KM na telefone

Dužnosnici i službenici su, pored svakodnevnih višesatnih telefonskih razgovora, na račun poreznih obveznika čak dopunjavali i prepaid telefone svojoj rodbini - piše Press.

Kontrolom poslovanja državnih institucija i agencija u 2009. godini najveće telefonske račune napravila je Uprava za neizravno oporezivanje i to više od dva milijuna KM, potom Ministarstvo vanjskih poslova - milijun KM.

Kada je riječ o pojedincima, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Sulejman Tihić je za godinu dana telefoniranja potrošio 15.000 KM.

Prema službenim podacima, institucije BiH su tijekom 2009. godine potrošile čak 4,4 milijuna KM za fiksne telefone. Kada je riječ o upotrebi mobilnih telefona, dužnosnici i službenici potrošili su više od 2,2 milijuna KM. Na internet je potrošeno više od 850.000 KM, a za slanje službene pošte dva milijuna KM.

Šef Ureda za reviziju institucija BiH Milenko Šego rekao je da je stanje alarmantno i da se troškovi telefoniranja, kao i drugi nepotrebni izdaci, moraju skresati, prenosi Srna.

- Uočeno je da se činovnici i dužnosnici krajnje nonšalantno odnose prema novcu iz proračuna. Nakon sprovedene revizije preporučili smo da se u svakoj državnoj instituciji uvede obveza provjeravanja listinga kako bismo se ubuduće lakše mogli uvjeriti da se telefoni koriste isključivo u službene svrhe, rekao je Šego.

Dodao je kako je problem i to što se službeni telefoni ne dijele samo višim činovnicima, kojima su vjerojatno i potrebni, nego i nižerangiranim službenicima bez racionalnog objašnjenja zašto se to radi.

- Broj korisnika takvih telefona je ogroman, baš kao i troškovi. Poseban problem je i nepostojanje jasnih ograničenja njihove upotrebe. Ako žele biti racionalni, institucije bi pod hitno morale ograničiti broj potrošenih impulsa i da se strogo pridržavaju pravila kako se ne bi ponavljala ovakva situacija i uludu trošio proračunski, zaključio je šef Ureda za reviziju institucija BiH, Milenko Šego.