GSS ČITLUK "Spremni smo za tisuću, ali i za 50 tisuća ljudi"

hgss čitluk
GSS Čitluk

Pripadnici stanice GGS Čitluk danas su intervenirali na brdu Križevac u Međugorju. Naime, Američka državljanka zbog dehidracije i iscrpljenosti nije mogla nastaviti silazak te su joj po pozivu priskočili u pomoć, rehidrirali i pomogli u spuštanju do podnožja.

Pred ovom GSS stanicom slijede dani u kojem će biti na najvišem mogućem stupnju pripravnosti, budući da se u Međugorju povodom 40. obljetnice ukazanja očekuje veliki broj dolazaka hodočasnika, a sve to za vrijeme ekstremno visokih temperatura.

"Ljudstvo je spremno kao i tehnika. Radimo na principu alarma, odnosno poziva od 0-24 sata. Na raspolaganju imamo 33 osobe. Uvijek za ključne datume kao što su Godišnjica ili Mladifest imamo i pomoć od lokalnih stanica. Ukoliko bude neka opsežnija potraga, a nadamo se da do toga neće doći, onda dolazi cijeli Savez, gdje bude do 300 spašavatelja, kaže za Hercegovina.info načelnik stanice GSS Čitluk Žarko Pehar.

Savjeti su uvijek isti.

"Očekuje se povećan broj intervencija. Treba apelirati na ljude, da izbjegavaju izlaganje suncu u ovim udarnim popodnevnim satima. Ako već imaju potrebu da se moraju baš tada kretati, onda treba zaštiti glavu i unositi što više tekućine. Križevac i Brdo ukazanja su mjesta gdje je najveća izloženost suncu. No, ni to nije problem, ako sa sobom nosite nekoliko litara vode, i dobro se zaštiti s pokrivalima za glavu. Treba praviti i česte odmore u hladovini od nekoliko minuta. Problemi su kada ljudi krenu nespremni."

Što se tiče broja onih koji će ovih dana boraviti u Međugorju Pehar je rekao:

"To su teške procjene, ali mi smo spremni za tisuću, ali i za 50 tisuća ljudi, kazao je Pehar za Hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.