GRIPA, RESPIRATORNE BOLESTI, COVID Hitna pomoć Doma zdravlja Mostar tijekom blagdana obavila 600 pregleda

Institucije
Ilustracija/hercegovina.info

Gripa, covid, bakterijska oboljenja i respiratorne bolesti slične gripi posljednjih tjedana bilježe se kod velikog broja pacijenata u Hercegovini. Treba naglasiti i kako su veliki broj oboljelih djeca. Hitna medicinska pomoć Doma zdravlja Mostar tijekom blagdana zabilježila je čak 600 pregleda iako treba istaknuti kako tih dana nisu radile ambulante obiteljske medicine.

"Proteklih nekoliko dana povećan je broj oboljelih osoba u gradu Mostaru. Kada je riječ o uzrocima oboljenja, oni su razni. Nekoliko pacijenata je upućeno na testiranje na gripu i stigli su pozitivni testovi. Ti pacijenti imali su znatno teže simptome od ostalih, a popraćeni su visokom temperaturom i malaksalošću. Također imamo i covid oboljelih pacijenata, no to nije veliki broj, a i simptomi su dosta blaži nego oni od gripe. Uz to imamo i one s bakterijskim infekcijama", kaže za Hercegovina.info glasnogovornica mostarskog Doma zdravlja Ines Popovac.

"Pacijenti koji se javljaju u našu Hitnu medicinsku pomoć i ambulante dolaze s febrilnim stanjima, grloboljom i kašljem", dodaje.

Tijekom blagdana rekordan broj pregleda

"Za vrijeme blagdana, dok ambulante obiteljske medicine nisu radile, zabilježeno je 600 pregleda u službi za hitnu medicinsku pomoć, što je uistinu rekordan broj u odnosu na dosadašnje godine. Naši djelatnici mole pacijente da se obraćaju ambulantama obiteljske medicine".

Popovac je dodala i to kako pedijatrija redovno radi.

Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Feni je potvrđeno kako se na području cijele Hercegovačko-neretvanske županije tjedno se bilježi od 70 do 80 slučajeva respiratornih bolesti sličnih gripi, a najviše oboljelih čine djeca mlađa od 15 godina.

Što se tiče cijepljenja protiv sezonske gripe iz Zavoda ističu kako su distribuirali 1.250 doza cjepiva za stanovništvo koje su uglavnom iskorištene.

U ŽZH povećan broj oboljelih od gripe

U Županiji Zapadnohercegovačkoj povećan je broj oboljelih osoba od sezonske gripe, priopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

Broj oboljelih osoba s akutnim respiratornim sindromom u zadnjem tjednu 2022. godine je uvećan u odnosu na prethodni tjedan.

Iz Zavoda su pozvali stanovništvo da se cijepi protiv gripe, a ono se posebno preporučuje osobama s povećanim rizikom od nastanka komplikacija.

Zaključno s 31. prosincem 2022. godine u Županiji Zapadnohercegovačkoj su cijepljene 1.693 osobe protiv sezonske gripe.