GRDOSIJA OD 22 KATA Tko je Tihomir Brajković koji u Sarajevu gradi neboder u centru grada?

Marija Green Tihomir Brajković

Tihomir Brajković preuzeo je vlasništvo nad tvrtkom Palace Investments d.o.o. koja na Marijin Dvoru u Sarajevu namjerava izgraditi neboder.

Radi se o gradnji tzv. Marija Green Tower koji bi trebao imati 22 kata.

No, općinska administracija odlučila je obustaviti izdavanje građevinske dozvole, iako su ranije ispunjeni svi uvjeti za to. Načelnik Srđan Mandić smatra da je njegov prethodnih Nedžad Ajnadžić to uradio mimo zakona te je upućena kaznena prijava Tužiteljstvu SŽ.

Tvrtka Palace Investments, koja je vlasnik parcele i investititor, pokrenula je tužbu protiv Mandića i Općine Centar tražeći milijunsku odštetu jer im je godinama uskraćeno pravo na gradnju.

Dok je obustavljena procedura izdavanja građevinske dozvole, tvrtka Palace Investment je dobila dozvolu od Ministarstva prometa SŽ za izgradnju parkinga na ovog lokaciji. 

Inače, za ovoj lokaciji prema regulacijskom planu, planirana je gradnja još dva velika tornja sa po 22 sprata. Pored Marija Green Tower tu bi se trebao graditi treći UNIS-ov neboder te kula hotela Holiday.

Akta.ba je prva pisala još 2019. godine o tome kako je privatna tvrtka došla u posjed 3000 m2 državnog zemljišta na ovom lokalitetu, te o povezanosti tvrtke Palace Investment s Brajkovićem.

Raniji vlasnik Palace Investments d.o.o. bila je tvrtka PET engineering AG koju je prema švicarskom registru vodio Josip Subašić. On je u to vrijeme bio vlasnik jedne od tvrtki koju je u Dubrovniku osnovao Tihomir Brajković, te je sada je potvrđeno da je namjera bila sakriti tko stoji iza gradnje nebodera u centru Sarajeva. 

​Palace Investment d.o.o. Sarajevo ima upisani kapital od 3.184.220,00 KM i Brajković je sada službeno njen 100-postotni vlasnik.

Brajković je sa svojim tvrtkama Tibra d.o.o. Kiseljak i Bulevar d.o.o. Kiseljak investirao u izgradnju nekoliko stambenih kompleksa u Sarajevu. Osim tvrtki u Kiseljaku, Brajković je vlasnik i tvrtki u Rogatici, Berkovićima.

Jedan od najbogatijih ljudi u BiH i na Balkanu nije prisutan samo u sektoru građevinarstva. Prema registru tvrtki na Akta.ba portalu on je vlasnik tvrtke Strajko d.o.o. Berkovići i Hidroinvest d.o.o. Rogatica registrirane za proizvodnju i prodaju električne energije. Vlasnik je tri male hidroelektrane u Bosni i Hercegovini i planira ih sagraditi još. Osim njih, vlasnik je Meso-Impex d.o.o. Kiseljak koja se bavi proizvodnjom mesa i to je bio njegov prvi veći poratni biznis. Prije nekoliko godina je zbog utaje poreza osuđen na godinu dana zatvora i novčanu kaznu.