GRČ U SDA Saslušan Asim iz istoimene afere, ovaj put oko respiratora

Asim Sarajlić
Radio Sarajevo

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Asim Sarajlić (SDA) saslušan je u svojstvu svjedoka u Tužiteljstvu BiH u okviru predmeta "Respiratori", potvrđeno je za Klix.ba.

Sarajlić je ispitan o vezama s Fikretom Hodžićem, vlasnikom "Srebrene maline" preko koje je Vlada FBiH kupila 100 kineskih respiratora. Saslušavanje je trajalo satima.

"Možemo potvrditi da je u okviru predmeta Respiratori, dana 23.09.2020. godine, u svojstvu svjedoka saslušan Asim Sarajlić", potvrđeno je za Klix.ba iz državnog Tužiteljstva.

Osumnjičeni u ovom predmetu su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik tvrtke "Srebrena malina" Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandar Zolak. Oni su osumnjičeni za kontroverzni uvoz 100 spornih respiratora iz Kine u BiH u vrijednosti od 10,5 milijuna maraka.

Podsjetimo, protiv Asima Sarajlića već se vodi jedan proces u Općinskom sudu u Sarajevu u okviru predmeta "Bosna" gdje se tereti za primanje nagrade ili koristi za trgovinu utjecajem.

Sarajlić je i glavni akter afere "Asim", nazvane po njemu, nakon što je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić objavio snimak na kojem se navodno trguje glasovima unutar stranačkih organa SDA, mjestima za posao u županijskim ministarstvima, a spominje se i lobiranje za izbor Abdulaha Skake na funkciju gradonačelnika Sarajeva.