FOTO  Graničnoj policiji nedostaje 400 zaposlenika, udvostručio se broj ilegalnih ulazaka u BiH

granicna policija
Za to vrijeme, kako je rečeno, pokazala je sposobnost da graničnu kontrolu i nadzor državne granice obavlja u skladu s najvišim europskim standardima iako se susreće s brojnim problemima.

- Granična policija BiH je izrasla u prepoznatljivu organizacijski i funkcionalno stabilnu postaju bez obzira na sve teškoće. Trenutno nam nedostaje više od 400 zaposlenika, te smo sretni što će 100 novih kadeta započeti sa školovanjem - izjavio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Jedan od najvećih izazova su ilegalne migracije, koje će, po njegovim riječima, još duže vrijeme zaokupljati pozornost. Ovom problemu neće biti moguće odgovoriti, kako tvrdi, bez suradnje na svim razinama vlasti u BiH, kao i susjednim zemljama te Europskom unijom. Upravo su pojačane aktivnosti uslijed ilegalnih migracija dovele do iscrpljivanja kapaciteta Granične policije BiH.

- Morat će se resertirati državna politika prema ilegalnim migrantima. Ovaj problem nas prati već drugu godinu. Do danas je broj ilegalnih ulazaka u BiH gotovo duplo već u odnosu na razdoblje prošle godine. Znači da imamo povećan trend ulaska - poručio je na svečanosti zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

Mišljenja je da će se morati zauzeti državna politika naspram migracija, te da veći fokus treba biti na međusobnoj suradnji svih policijskih agencija i traženju rješenja.

- Osim toga, treba nam biti jasno da Hrvatska radi na ispunjavanju uvjeta za ulazak u Shengen. To će biti novi trenutak kada Shengen bude na granici BiH. Bojim se da bi u tom trenutku Bosna i Hercegovina mogla postati „hot spot". Za sada ilegalni migranti ulaze i izlaze iz BiH - rekao je Krešić.

Ocijenio je da zaposlenici Granične policije svoj rad obavljaju korektno u skladu s raspoloživim resursima. Na svečanosti su uručena priznanja policijskim i državnim službenicima i zaposlenicima za poseban doprinos radu ove prve multietničke policijske agencije na državnoj razini.

Granična policija BiH počela je operativno raditi 6. lipnja 2000. godine formiranjem prve jedinice zračne luke u Sarajevo. Stoga se na ovaj datum obilježava i Dan Granične policije.

FENA