GRANIČNI PRIJELAZI Ne mogu po drva, a često ni do ljubavnice

Granični prijelaz Klobuk
Hercegovina.info

Prije mjesec dana hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je dopis kolegama u BiH za otvaranjem lokalnih malograničnih prijelaza, ali – ostale su zatvorene.

Mještani pograničnih područja s Bosnom i Hercegovinom su ogorčeni. Još uvijek im nisu otvoreni granični prijelazi zbog čega im je otežan život.

Život u Sebišini kod Imotskog je zapeo. Tako barem mještani opisuju situaciju sa zatvorenim malograničnim prijelazom. Svetko Glavota iz Sebišine, za dnevnik Nove Tv napominje kako ima problema s drvima koje ne može dovesti do kuće. 

Danko Glavota iz Sebišine napominje kako ima 500 kila grožđa koje ne može ubrati, a ne može nikoga naći tko ima propusnicu. A ako želi proći legalno, kaže da mora proći 50 kilometara. 

I rampe na granici Aržano-Vinica su spuštene. Tišina je sablasna. “Zapinje svugdje, tribalo bi otvorit, radi ljudi, radi svita, radi škola”, kaže Ruža Lediž iz mjesta Aržano. 

Drugi pak imaju i ljubavnih problema: "Imam ljubavnicu preko granice, ne da nam policija prići, a ja dok okolo dođem okolo, meni više ljubavnica ne pada napamet", poručio jedan od sugovornika.

MVEP Hrvatska slala dopis kolegama u BiH

Prije mjesec dana hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je dopis kolegama u BiH za otvaranjem lokalnih malograničnih prijelaza, ali – ostale su zatvorene.

“Početkom rujna uputili smo prijedlog Bosni i Hercegovini za ponovno otvaranje svih graničnih prijelaza za pogranični promet, koji su bili privremeno zatvoreni od kraja ožujka zbog epidemioloških razloga.

Procijenili smo da su, unatoč zahtjevnoj epidemiološkoj situaciji, a kako bi se olakšao prelazak granice zbog škole te obavljanja gospodarskih i poljoprivrednih aktivnosti, ostvareni uvjeti za njihovo ponovno otvaranje, u skladu sa Sporazumom između Hrvatske i BiH o pograničnom prometu”, izjavila je državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić.

“Mi s vremena na vrijeme požurujemo BiH stranu, a prema našim informacijama još uvijek traju unutarnje konzultacije s njihove strane i dobivamo uvjerenja da ćemo u nekom skorom vremenskom roku dobiti odgovor i nadam se da će biti pozitivan”, rekla je za Novu TV državna tajnica