Granična policija ne može dati podatke o Stipiću i Bašiću

Lager Stipić Bašić
Nacional

Hrvatska policija istražuje kako su se Milenko Bašić i Dragan Stipić , koji su pred istragom za trgovinu utjecajem i nuđenje mita u aferi “Vjetroelektrane” odjedanput iz BiH stvorili u zagrebačkom Remetincu, gdje su se samoinicijativno prijavili, a da nije evidentirano da su prešli granicu.

"Ministarstvo unutarnjih poslova nema evidentiran prelazak predmetnih osoba preko državne granice stoga smo već poduzeli provjere kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su prethodile njihovom dolasku u zatvor u Zagrebu", objavio je MUP RH.

Pitali smo stoga Graničnu policiju BiH imali li podatke o Stipiću i Bašiću, te mjestu gdje su prešli granicu. Kažu da te podatke mogu ustupiti samo na zahtjev nadležnih tijela, ili osobni.

“Granična policija BiH, sukladno članku 57. stavka (2) Zakona o graničnoj kontroli („Službeni glasnik BiH“, broj 53/09, 54/10 i 47/14), dužna da prilikom prikupljanja, obrade i upotrebe osobnih podataka postupa i po odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, a člankom 17. Zakona o zaštiti osobnih podataka propisano je da se takva vrsta podataka može otkriti trećoj strani samo ako nositelj podataka odobri davanje osobnih podataka ili na zahtjev nadležnog tijela ako je to potrebno radi obavljanja poslova u okviru zakonom utvrđene nadležnosti ili ostvarivanja zakonitih interesa treće strane. U skladu s navedenim, nismo u mogućnosti dostaviti Vam traženi podatak”, potvrdili su nam iz Granične policije.

Tjeralicu za Bašićem i Stipićem, koji imaju dvojno državljanstvo, Hrvatska je raspisala krajem svibnja prošle godine nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, na zahtjev USKOK-a, odredio istražni zatvor dijelu uhićenih u aferi Vjetroelektrane.