GRANIČNA POLICIJA I TUŽITELJSTVO U tijeku opsežna akcija u borbi protiv organiziranog kriminala

GRANIČNA POLICIJA I TUŽITELJSTVO U tijeku opsežna akcija u borbi protiv organiziranog kriminala
N1/Ilustracija

Po nalogu tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provode jednu od najopsežnijih operacija u borbi protiv organizirane kriminalne skupine, čiji pripadnici su osumnjičeni da su radi sticanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima, počinili krijumčarenje više stotina ilegalnih migranata kroz BiH i dalje prema Republici Hrvatskoj.
 
Također, osumnjičeni se terete i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca.
 
Istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom sa područja Bihaća i okolice, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovici 2020. godine, vršilo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja ilegalnih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afro-azijskih zemalja.
 
Zajedničkom operacijom Tužiteljstva BiH i Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i inozemstvu, zadokumentirano je oko 30 organiziranih krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različiti broj ilegalnih migranata, najčešće u skupinama od više desetina, pa čak i preko stotine migranata.
 
Osumnjičeni su migrante uglavnom transportirali u blizinu kopnene ili riječne granice sa R Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Bosanske Gradiške, te im organizirali dalji transport, ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice.
 
Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim kaznenim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne financijske tijekove te su počinili kazneno djelo pranja novca.
 
U operativnoj akciji sudjeluje više od stotinu policijskih djelatnika, a nakon provedenih aktivnosti, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima, te ćemo javnosti moći dati više informacija i detalja.