Grand Trade-u godinama ignorirano korištenje vode bez dozvole

Grand Trade-u godinama ignorirano korištenje vode bez dozvole
Gerila.info

Banjalučki Vodovod godinama je ignorirao činjenicu da je zgrada „Grand Trade“ u „Picinom parku“ u Banjaluci koristila vodu s neprijavljenog vodomjera. Iako je neregularnost prilikom potrošnje vode i korištenja vodovodne mreže otkrivena, rukovodstvo Vodovoda godinama nije reagiralo. Pričinjena je šteta u iznosu od 25.000 maraka, piše Gerila.info.

Pojedinci su, tadašnje, rukovodstvo Vodovoda na čijem čelu su redom bili kadrovi SNSD-a upozoravali da „Grand Trade“, poduzeće u vlasništvu Mile Radišića, na nezakonit način koristi vodovodnu mrežu banjalučkog Vodovoda, ali nitko nije reagirao zbog zajedničkih političkih veza Mile Radišića i tadašnjeg rukovodstva Vodovoda, tvrde izvori Gerila info. Mile Radišić jedan je od kumova lidera SNSD-a, Milorada Dodika.

Grand Trade je, koristeći neprijavljen vodomjer, napravio štetu banjalučkom Vodovodu u iznosu od 25.000 maraka.

Sve su, tvrde izvori, znala sva tri posljednja direktora Vodovoda, koji su i članovi SNSD-a, ali nije bilo nikakve reakcije.

U međuvremenu je, nakon posljednjih lokalnih izbora, nakon promjene vlasti u Banjoj Luci došlo i do promjene rukovodstva u Vodovodu i SNSD je izgubio desetljetnu kontrolu u tom poduzeću.

Iz Vodovoda Banjaluka priznali su, nakon naših pitanja, da je utvrđeno da je „Grand Trade“ nelegalno imao priključak na vodovodnu mrežu. Oni, u odgovoru za Gerila.info, tvrde da su nepravilnosti uočili u travnju ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dana 20.4.2022. godine u sklopu naših redovnih aktivnosti na intenzivnim kontrolama i otkrivanju nelegalne potrošnje kako kod pravnih tako i kod fizičkih osoba na našem konzumnom području utvrdili smo da je pravna osoba Grand Trade koristilo vodu preko priključka Vodovoda Banjaluka u ulici Vuka Karadžića broj 2. Stanje zatečeno na vodomjeru naknadno smo fakturirali spomenutom pravnoj osobi i u vezi s tim smo zaključili poravnanje na način da Grand Trade dug izmiri u četiri rate“, odgovorili su iz banjalučkog Vodovoda.

Sve traje godinama i za priključak „Grand Trade“ znali su prethodni direktori Vodovoda jer su na vrijeme obaviješteni o stanju na terenu, tvrde izvori.

U Vodovodu objašnjavaju da je Grand Trade većinu duga izmirio prilikom potpisivanja poravnanja a da će izmirenjem cjelokupnog duga ovo poduzeće u vlasništvu Dodikovog kuma u potpunosti obeštetiti ovo poduzeće.

Iz banjalučke gradske uprave nisu željeli komentirati navode o nelegalnom korištenju vodoodvodne mreže od strane Grand Trade navodeći da su pitanja u vezi s tim u nadležnosti Vodovoda Banjaluka.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kratko je, za Gerila.info rekao da nije upoznat sa konkretnim slučajem ali je rekao i da svakako podržava da bilo kakve nelegalne radnje na štetu Vodovoda ili bilo kog drugog gradskog javnog poduzeća budu spriječene i sankcionirane.

Iz poduzeća „Grand Trade“ nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa saznanjima da su se nelegalno spojili na vodomjer u ulici Vuka Karadžića broj 2.

Zastupnik SDS-a u banjalučkoj gradskoj skupštini, Aleksandar Petković, za Gerila.info kaže da problem koji je uočen kada je u pitanju korištenje vodovodne mreže od strane „Grand Trade“ nije neuobičajen niti usamljen kada je u pitanju odnos pojedinih „poznatih“ biznismena s javnim gradskim i republičkim poduzećima ili institucijama.

„To je problem koji nije samo vezan za Vodovod, mnogo veće brutalnosti su se događale i događaju se u Elektroprivredi gdje su milijuni maraka otišli u džepove onih koji su blizu vlasti, otpisanih dugova, raznih neovlaštenih potrošnji koje su minimalnim kaznama ili uopće nisu kažnjeni. Jedan od primjera je i Ekvator tvrtka koja je u bliskoj prošlosti s proračuna grada skinula sredstva od dva milijuna maraka, a otpisani su im milijunski iznosi za električnu energiju zbog neblagovremenih tužbi ciljano i smišljeno. Ovo je samo jedan od primjera od mnogobrojnih na koji su način izvučeni milijunski iznosi, a tako je rađeno u svim segmentima javnih dobara što aplicira da su samo od tih stavki mnogi problemi boračke populacije, umirovljenika i svih drugih mogli biti riješeni, a u lokalnim zajednicama već odavno riješeni problemi vodoopskrbljivanja našeg stanovništva. Neovlaštena potrošnja ne samo što podliježe novčanim kaznama, već podliježe i kaznenoj odgovornosti koja je propisana zatvorskom kaznom a što se nije događalo. Svatko tko naslijedi ovakve stvari, ma koliko bio dobar menadžment, treba puno vremena da se sve to dovede u normalne tokove“, kaže Petković za Gerila info.

Gerila.info, na ovu temu, nije uspjela dobiti komentar bivšeg direktora banjalučkog Vodovoda, Zorana Popovića. Popović je, inače, i zastupnik SNSD-a u banjalučkoj gradskoj skupštini.

Mile Radišić i njegovo poduzeće „Grand Trade, javnosti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini postali su poznati kada je u centru Banjaluke ta tvrtka, prije deset godina, počela izgradnju ogromnog stambeno poslovnog kompleksa. Tada su, protiv izgradnje na zelenoj javnoj površini ali i uzurpacije životnog prostora banjalučke obitelji Vulić, mjesecima prosvjedovali brojni građani i aktivisti.