GRADSKO VIJEĆE MOSTARA Usvojena odluka o privremenom financiranju

Gradsko vijeće
hercegovina.info

Mostarsko Gradsko vijeće održalo je jutros završnu godišnju sjednicu koja je na dnevnom redu imala izvještaj o radu Gradskog vijeća Grada Mostara za 2022. godinu, program rada Gradskog vijeća Grada Mostara za razdoblje od 01. siječnja do 31. prosinca 2024. godine, odluku o privremenom financiranju Grada Mostara za razdoblje od 01.siječnja do 31.ožujka 2024. te odluku o preraspodjeli novčanih sredstava.

Izvještaj o radu Gradskog vijeća za 2022. godinu

Sjednicu je otvorio predsjedatelj Gradskog vijeća Salem Marić.

"Dužni smo po statutu i poslovniku uraditi izvještaj o radu i programu rada za sljedeću godinu. Počinjemo s izvještajem za 2022. godinu. Mogu reći da je u kalendarskoj 2022. održano 13 sjednica, što je u skladu sa statutom i poslovnikom. Održana je jedna svečana i 12 radnih sjednica. Za 2022. vidimo da je broj planiranih aktivnosti bio 114, a realizirano ih je 26, što iznosi 22,80%. Kada gledate grubo, zvuči loše", komentirao je Marić, dodavši da sliku poboljšava usvajanje nekih neplaniranih aktivnosti.

"Za izvještajni period 2022., svi akti koji su došli od predlagača u stručnu službu, razmatrani su na sjednicama GV. U prosjeku su sjednice trajale 7 sati i 6 minuta", dodao je statistički podatak.

Vijećnica Irma Baralija kritizirala je tempo rada, navodeći kako je trebao biti intenzivniji zbog popravljanja svega onoga što je patilo u razdoblju u kojem je Mostar bio bez Gradskog vijeća. "Dinamika rada nije bila adekvatna, jedna sjednica mjesečno nije bila dovoljna, a sjednice koje traju čitav dan nisu produktivne" kazala je ona.

Najveći poraz ovoga saziva vijeća, složni su i Baralija i Marić je činjenica da nije usvojen statut.

Vijećnik Slaven Bevanda iz HRS dodao je kako dolasci materijala o programu rada nisu odgovarajući, te je pozvao da se analiziraju učinci odluka ovoga vijeća - "očigledno je da jedan dio u odnosu na program i potrebe građana ne odgovara. Donijeli smo niz važnih dokumenata, ali treba vidjeti implementaciju i učinke tih odluka, jesu li one donijele boljitak gradu, odnosno građanima. Mi smo tu zbog njih".

Mirza Drežnjak iz SDA kazao je kako mu je "žao što nismo usvojili prostornu osnovu grada Mostara i kako izgleda, nećemo je dobiti ni za sljedeću godinu. Ne znam hoćemo li je dobiti u ovom sazivu vijeća, a ne znam ni hoćemo li dobiti prostorni plan u ovom sazivu Gradskog vijeća. To bi bio kapitalni dokument koji bi puno značio za razvoj grada. Žao mi je što nismo usvojili ni odluku o gospodarenju poljoprivrednim zemljištem. Volio bih da što prije dođemo do te odluke, jer nemamo uređen sustav davanja poljoprivrednih zemljišta u zakup i grad od tih površina nema nikakvu korist".

Kažimir Miličević ispred kluba HDZ-a kao primarne fokuse istaknuo je otvaranje poslovnih zona. "Primarni fokus trebao bi biti na poslovnu zonu Miljkovići da je otvorimo za rad i nova radna mjesta. Što se tiče statuta, vidim da pojedini kolege to stavljaju nama kao obvezu, a to su samo različiti pogledi na istu temu. Sve stvari donesene sa 24 glasa su dobre i mislim da bi bilo poštenije u predizborno vrijeme razgovarati o tim dobrim stvarima" požalio se on na činjenicu da se HDZ-u spočitava neusvajanje Statuta.

Gradonačelnik Mario Kordić za govornicu je izišao u slavodobitnom raspoloženju. "Kritike opozicije su bile poprilično kamilica, pa to smatram nekom pohvalom. Imam potrebu kratko podijeliti s vama kako sam osobno jako zadovoljan radom s vama. Komunikacija s većinom vijećnika je konstruktivna i dobra. Treba se vratiti tri godine unatrag i onda će svi koji su razumni shvatiti da su zahvaljujući vama i dijelom nama u gradskoj upravi napravljeni milenijski koraci za grad Mostar. U samo tri godine prijeći iz statusa 'grada slučaja' u status 'grada primjera', konsolidirati javna poduzeća koja su bila u totalnom rasulu, danas imamo funkcionalna javna poduzeća u kojima je napravljen iskorak. Završili smo procese koje smo najavljivali u spajanju javnih poduzeća s vizijom da Mostar ima nekakav funkcionalan holding. To je sve rađeno u specifičnoj sredini u BiH i u tom kontekstu vama svima koji ste u zadnje tri godine dali doprinos i poticaj jedno neizmjerno hvala", završio je svoje izlaganje.

Izvještaj o radu Gradskog vijeća Mostara za 2022. jednoglasno je usvojen.

Program rada Gradskog vijeća za 2024. godinu

Program rada za 2024. najavio je predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić: "Ovaj program s 69 točaka će sigurno biti dopunjavan i pozivam sve koji misle da neki prijedlozi nisu završili u programu rada, možete ih predložiti u sljedećem razdoblju. Završili smo formiranje Turističke zajednice grada Mostara, naime prije nekoliko dana je završena konstituirajuća sjednica TZ Mostara i na kraju godine očekujemo i njihov prvi izvještaj, pa i to možemo dodati u plan rada".

Vijećnik Silvio Bubalo ispred kluba HRS predložio je tri amandmana.

"Prvi amandman glasi da treba dodati odluku o subvenciji smještaja djece u vrtiće kojima grad Mostar nije vlasnik. Odluka o danu grada Mostara je amandman broj dva, dok Amandman broj tri treba biti odluka o regulacijskom planu Bijeli Brijeg koja stoji u četvrtom kvartalu, a mi mislimo da treba biti u prvom".

Adela Gosto, predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova zatražila je da se u prvi kvartal uvrsti usvajanje gender akcijskog plana koji je već gotov i može ga se usvojiti odmah na sljedećoj sjednici.

Mirza Drežnjak je zatražio i da se Program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem također prebaci na kraj prvog ili početak drugog kvartala kako bi grad počeo ostvarivati prihod iz te stavke što ranije.

Gradonačelnik kordić poručio je kako ne treba robovati rasporedu po kvartalima. "Mostar je specifičan, gradska vijeća su specifična i sve ove odluke koje spominjete su u nekoj od faza izrade. Ako je odluka stavljena u treći kvartal a bude spremna u prvom, staviti ćemo je u prvi kvartal. Usvojeno je stotinjak odluka koje su donesene zato što su sazrele i imale su uvjete da budu donesene na gradskom vijeću".

Program rada za 2024. usvojen je sa 28 glasova za, 2 protiv i 1 suzdržan.

Odluka o privremenom financiranju za 2024.

  1.  

Načelnik gradskog odjela za financije i nekretnine Amer Zubčević iznio je tehničke detalje potrebe za donošenjem Odluke o privremenom financiranju. "Proračun nije donesen u zakonskom roku do 31.12.23, te se zakonom o proračunu BiH daje mogućnost donošenja odluke o privremenom financiranju. Radi normalnog rada grada, za razdoblje od 1.1. do 31.3. 2024, odluka o privremenom financiranju iznosi 21.581.678,20 KM".

Na plaće i naknade troškova zaposlenih trebalo bi biti utrošeno 4,3 milijuna KM, dok bi materijal i usluge koštali 5,2 milijuna KM. Za tekuće grantove predviđeno je 5,1 milijun KM, a za kapitalne grantove 1,3 milijuna KM. Izdaci, među kojima su oni za nabavku stalnih sredstava i otplate dugova, iznose 4,8 milijuna KM, dok su izdaci za kamate i ostale naknade oko 104.000 KM.

U Odluci se navodi kako "izmirenje obveza za plaće, naknade i materijalne troškove proračunskih korisnika kao i izmirenje dospijelih obveza po osnovi već ugovorenih projekata imaju prioritet", ali i da korisnici ne smiju povećavati broj zaposlenih u odnosu na stanje na dan 31. prosinca prethodne godine.

"Proračunski korisnici ne mogu započeti nove ili proširene programe i aktivnosti dok se ne donese Proračun", navodi se u Odluci koja predviđa da se Proračun Grada donese do 31. ožujka sljedeće godine.

Mario Kordić je izišao na govornicu da vijiećnicima pojasni razlog zbog kojeg nije usvojen proračun. "Proračun je spreman u kontekstu da smo financijski stabilni, da su projekti koje radimo osigurani financijski, vidite da razmišljamo o nekim subvencioniranjima, sufinanciranjima itd., ali iz tehničkih razloga nismo pripremili dokument kao takav pa je bila odluka da ne idemo navrat-nanos s tom pričom, ništa strašno se ne događa što ćemo ga usvojiti do 15. ili 16. siječnja kada ćemo imati sjednicu na kojoj ćemo imati proračun spreman".  

Najavljeno je i kako će Kolegij gradskog vijeća zasjedati 4.siječnja, a prva sjednica u 2024. bi trebala biti održana 16.siječnja.

Odluka o privremenom financiranju usvojena je sa 31 glasom.

Odluka o preraspodjeli novčanih sredstava

Ova odluka usvojena je zbog duga JP Parkovi prema tvrtci koja je bila suvlasnik Uborka. Gradonačelnik Mostara objasnio je zašto.

"Radimo na konsolidaciji javnih poduzeća. Sudskom odlukom je bio blokiran račun Parkovima koji su bili dužni General servisu, kompaniji koja je bila suvlasnik Uborka. Parkovi su im ostali dužni i naše je da platimo po sudskoj presudi. Radimo puno na konsolidaciji i pospremanju nekih stvari od ranije.
Mi smo kraju s procesom spajanja Komos-Komunalno-Parkovi.
Dugove Komosa u stečaju smo isto riješili i očekujemo u siječnju da imamo jedno funkcionalno komunalno poduzeće.
Vidjet ćete značajan iznos na stavci subvencije javnim poduzećima, sada kada ih spajamo da im damo dodatnu financijsku injekciju, da ostave iza sebe sve probleme i da 2025. i 2026. te subvencije budu sve manje", rekao je Mario Kordić vijećnicima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.