GRADNJA NA POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU "Bolnica je samo paravan, tu se planira izgradnja luksuznog naselja"

Pokret za restituciju Trebinje
Hercegovina.info

Neformalna grupa građana "Pokret za restituciju Trebinje“, na današnjoj konferenciji za novinare, još jednom je poslala jasnu poruku vlastima Grada Trebinja da neće odustati od svoje borbe protiv gradnje na poljoprivrednom zemljištu. Iz pokreta su istaknuli i da su podnesene kaznene prijave protiv svih nadležnih, zbog odluka da poljoprivredno zemljište pretvore u građevinsko za izgradnju nove bolnice.

Član Pokreta za restituciju Srbo Škero tvrdi da gradska vlast u Trebinju zajedno sa republičkom obmanjuje javnost tako što tvrde da rade sve po zakonu, jer ne postoji način da se poljoprivredno zemljište pretvori u građevinsko.

“Vlast ne samo što krši zakon već to iznosi i u javnosti. Koliko su otišli daleko govori primjer zastupnika SNSD-a Blagoja Šupića koji je na spomenutoj skupštini postavio zastupničko pitanje načelniku za urbanizam i prostorno uređenje Vedranu Furtuli, dokle se stiglo s dozvolama za izgradnju nove Bolnice u Trebinju. Furtula je na postavljeno pitanje odgovorio da su već završili s izdavanjem Lokacijske dozvole i da se sad radi na izdavanju građevinske dozvole. Naručen odgovor na naručeno pitanje, pretpostavljamo od svojih mentora. Vjerojatno su htjeli da se na ovaj način o tome obavijestiti javnost budući da se sjednica Skupštine uživo prenosi preko lokalnog radija. Čak su se obrušili na zastupnika s liste oporbene stranke koji se povodom ove točke prijavio da diskutira,” istaknuo je za Hercegovina.info Srbo Škero.

Pokret za restituciju Trebinje

Ono što ističu u ovom Pokretu je da je izgradnja bolnice samo paravan, a da je 2018. godine već dogovoreno da se na dijelu tog zemljišta gradi luksuzno naselje. 

“Ovdje se namjerno guraju netočne informacije. Problem našeg zemljišta je ustvari počeo 2018. godine, kada se krenulo sa parcelacijom u naselju “Todorići”. To su radili mimo zakona i prodali su tu zemlju. Mi smo za to podnijeli kaznenu prijavu i sad se vodi istraga oko toga. Tu treba biti ekskluzivno naselje sa hotelima. To je zaštićena zona rijeke Trebišnjice i plus poljoprivredno zemljište. Tu je zakonom strogo zabranjena gradnja”, dodaje Škero.

U Pokretu napominju da nisu protiv širenja grada i izgradnje bolnice, ali da neće dozvoliti da se to radi nezakonito. Pokret za restituciju pozvao je predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića da pokrene inicijativu kako bi se u Narodnoj Skupštini RS stavio na dnevni red zakon o restituciji kojim bi se oduzeta imovina vratila vlasnicima.