VIDEO  Građani u BiH masovno mijenjaju marke u strane valute

U mjenjačnicama u Bosni i Hercegovine udvostručena je potražnja za stranim valutama. Građani u strahu zbog globalne krize masovno mijenjaju konvertibilne marke ,najčešće u švicarske franke, eure i dolare. Ekonomisti savjetuju da nema efekta mijenjati marke u eure, zbog fiksnog tečaja.

"Građani najviše mijenjaju konvertibilne marke u švicarske franke, a zatim u eure i dolare. Potražnja je duplo veća nego prije rata u Ukrajini", kaže jedan od vlasnika mjenjačnice u Banjaluci.

"Dobro smo uvezani", navodi on, i ako nestane neka od stranih valuta, za nekoliko sati i to riješimo, tako da kupci u tijeku dana dobiju tražene devize.  Pred kameru nije želio, kao ni njegove kolege, jer kako kažu, rade s novcem i ne žele probleme.  
 
Iz Centralne banke i Udruženja banka Bosne i Hercegovine poručuju građanima da nema razloga za strah i zamjenu konvertibilnih maraka u strane valute. 


"Nema realnog i opravdanog razloga za zamjenu konvertibilnih maraka u eure. Tečaj konvertibilne marke u odnosu na euro je fiksan. Domaća valuta, monetarni i bankarski sustav su stabilni i građani nemaju razloga za strah.“

„Koliko ima maraka u opticaju toliko rezerve eura ima Centralna banka. Svaka marka na bh.tržištu je pokrivena i svaki euro je pokriven markom. Do promjene je nemoguće doći", kaže predsjednik Udruženja banaka BiH Berislav Kutle.
 
Ekonomisti na ovu pojavu gledaju kao na psihološki domino efekt u kojem se, mimo svake logike, mijenja domaća valuta u eure. Direktor „SWOT“- a kaže da su građani  kroz pandemiju, a sada i globalnu krizu postali nesigurni i kupovinom deviza žele da se zaštiti

"Ukoliko se građani žele zaštiti od valutnog rizika bolje bi bilo da jedan dio promijene u drugu valutu, švicarski franak ili dolare", kaže izvršni direktor Udruženja ekonomista „SWOT“ Saša Grabovac.
 
Sugovornici ne preporučuju građanima da kupuju strane valute i veće količine novca drže u kućama. Upozoravaju da, osim što nepotrebno plaćaju proviziju, izlažu se i riziku od krađe.