GRAĐANI POKLONILI SLIKE KORDIĆU I MARIĆU ''Nisu nas posjetili pa smo odlučili Kute dovesti njima''

građanska inicijativa Kuti kamenolom
Eko udruženje Kuti

Danas, 07. 06. 2023. godine u Mostaru, članovi Građanske inicijative 'Kuti' koja se već dvije godine bori protiv otvaranja kamenoloma u naselju Kuti, simbolično su darivali Gradonačelnika Mostara, Maria Kordića, kao i Predsjednika Gradskog vijeća Mostara, Salema Marića. 

Performans je organiziran povodom podsjećanja na problem kamenoloma Kuti, koji još uvijek nije riješen, kao što nije realiziran ni Zaključak kojim se Gradsko Vijeće Mostara obvezalo da će se kamenolom ukloniti iz Prostornog plana. Županijski sud u Sarajevu je u sudskom sporu presudio u korist građana, što je bio uvjet za provođenje Zaključka, ali je do današnjeg dana kamenolom još uvijek u Prostornom planu. Gradonačelnik i Predsjednik Gradskog vijeća su dobili poklon u vidu slike s kolažom fotografija iz naselja Kuti, koji kazuje razloge zašto kamenolom u Kutima ne treba biti otvoren, priopćeno je iz Građanske inicijative 'Kuti'.

''Mi smo u više navrata pozivali predsjednika Gradskog vijeća i Gradonačelnika da dođu u Kute, da se na licu mjesta uvjere u tvrdnje po pitanju našeg zahtjeva da se kamenolom Kuti izbriše iz Prostornog plana Mostara. Kako do sada nisu našli za shodno da nas posjete mi smo odlučili Kute dovesti njima tako što ćemo im danas pokloniti ovu sliku koja objašnjava naš problem'', istaknuli su danas članovi Građanske inicijative „Kuti“ u obraćanju medijima, tijekom performansa poklanjanja slika.



građanska inicijativa Kuti kamenolom
 

Putem simbolične slike, navedeni su razlozi zbog kojih kamenolom ne treba biti otvoren. 

Prvi razlog je udaljenost najbližih kuća od kamenoloma, koja iznosi svega 137 metara. 

Drugi razlog je to što se mještani naselja Kuti bave stočarstvom, koje pored obrade zemlje i pčelarstva, predstavlja jedini izvor egzistencije velikog broja mještana. Ako se kamenolom otvori, gospodarstvo za Kute više neće biti moguće.

Također, pristupni put koji je ponuđen investitoru na korištenje prelazi preko privatnih parcela mještana, a pored toga, nije upisan u Prostorni plan grada, niti je itko od mještana upitan može li put dati na korištenje za pristup kamenolomu.

Područje kamenoloma je, pored svega i minirano, što posebno ugrožava sigurnost mještana, a i sigurnost radnika koji bi tu radili.

Putem slike prikazana je fotografija i alternativnog puta koji je Grad Mostar ponudio investitoru, umjesto prvog pristupnog puta. Međutim, alternativni put širok je samo dva metra i već nakon par stotina metara se ponovno priključuje na prvi put koji ide preko privatnih parcela.

Simboličnoj slici dodan je i Zaključak Gradskog vijeća, iz javnog glasila, kojim je obećano da će kamenolom biti uklonjen iz Prostornog plana Grada Mostara, ako Županijski sud presudi u korist građana. Županijski sud je krajem 2022. godine donio presudu i potvrdio da okolišna dozvola nije u skladu sa zakonom. Međutim, Gradsko vijeće još uvijek nije provelo doneseni zaključak u djelo.

Zbog svih navedenih razloga, mještani su se odlučili na simboličan poklon kojim odgovorne žele podsjetiti na problem kamenoloma, kao i nepoštivanje donesenog zaključka Gradskog Vijeća Mostara.

''Uz ovu sliku, uručit ćemo i pisma u kojem smo također objasnili što nas je ponukalo da poklonimo ove slike i što koja fotografija na njima prikazuje. Nadamo se da će za njih naći mjesta, kako bi ih stalno podsjećale na to da oni trebaju služiti građanima, a ne bogatim, stranim investitorima, devastatorima. Ako ih budu gledali dovoljno često i dovoljno dugo, možda se dogodi čudo...'', glasno je poručeno danas od strane Građanske inicijative 'Kuti'.