FOTO  Građani na jugu Hercegovine se bore protiv bolnice koja bi nikla na oduzetoj zemlji u komunizmu

Trebinje,Hercegovina,bolnica
Hercegovina.info

Predstavnici udruge građana “Pokret za restituciju Trebinje” skoro dvije godine vode borbu s lokalnom i državnom vlašću oko poljoprivrednog zemljišta na kojoj se planira izgradnja nove bolnice. Odvjetnik Zoran Ignjatić, pravni zastupnik „Pokreta za restituciju“ za hercegovina.info je detaljno objasnio o svim nezakonitostima koje su vezane za ovaj slučaj. Ignjatić kaže da je riječ o poljoprivrednom zemljištu koje je 1963. godine oduzeto od 631 trebinjske obitelji u korist tadašnjeg Zadružno-poljoprivrednog kombinata. On naglašava da na području grada Trebinja važi urbanistički plan do 8. veljače 2023. godine, a u njemu se ovo zemljište isključivo tretira kao poljoprivredno.

Hercegovina,Trebinje,bolnica

“Lokalna samouprava 16. rujna 2021. godine donijela je odluku o pristupanju izradi novog regulacijskog plana s namjerom da na tom lokalitetu, koji je isključivo poljoprivredna površina, gradi javni objekat, novu bolnicu. U pitanju je parcela čiji su vlasnici bili članovi ovog udruženja, a koja im je izuzeta isključivo za poljoprivrednu namjenu. Stoga, odluku koju donose vlasti grada Trebinja smatramo potpuno nezakonitom“, ističe Ignjatić.

Pošto je grad Trebinje pristupio izradi novog regulacijskog plana, Ignjatić kaže da su članovi “Pokreta za restituciju” reagirali tako što su podnjeli zahtjev za obavljanje inspekcijske kontrole nadležnoj Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

„Nakon obavljenog inspekcijskog nadzora, Skupština Grada Trebinja je stavila izvan pravne snage Odluku o pristupanju izradi Regulacijskog plana, jer prije svega takva Odluka nije u suglasnosti s važećim Urbanističkim planom za područje grada Trebinja, a s druge strane je u postupku donošenja regulacijskog plana istekao rok za pristupanje izradi takve odluke, što je utvrdio postupajući inspekcijski organ“, dodaje Ignjatić.

Hercegovina,Trebinje,bolnica

U Republici Srpskoj je na pravnoj snazi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je nekada odredbama člana 53. regulirao i propisivao kako, na koji način i pod kakvim okolnostima se može raspolagati s poljoprivrednim zemljištem. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je svojom Odlukom br. U 8/19 od 06.02.2020. godine utvrdio da član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu nije u suglasnosti s Ustavom Bosne i Hercegovine, da bi nakon donošenja takve odluke Narodna skupština Republike Srpske iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu izbrisala član 53.

„Dakle, u sadašnjem pravnom sustavu, odnosno pozitivnom pravnom zakonodavstvu Republike Srpske ne postoji način, niti bilo kakva mogućnost da se raspolaže s poljoprivrednim zemljištem, što znači da se takvo zemljište ne može prodati, da mu se ne može mijenjati namjena, a posebno što nas zanima, takvo zemljište se ne može pretvarati u građevinsko zemljište“, zaključuje Ignjatić.

Predstavnik „Pokreta za restituciju Trebinje“, Srbo Škero poručuje da ni jedan kvadratni metar otetog poljoprivrednog zemljišta na prostoru grada Trebinja neće dati da ga bilo tko parča i prodaje i za sve takve postupke svi će snositi odgovornost. Članovi “Pokreta za restituciju” podnjeli su i niz kaznenih prijava i kako kaže Škero na taj način su otpočeli borbu kako bi sačuvali njihovu otetu imovinu od korupcije i kriminala.

Hercegovina,Trebinje,bolnica

“Svjedoci smo da gradski oci non stop nešto najavljuju, nekakve gradnje. Sve što mogu da kažem je da sve što rade je mimo zakona. Mi iz pokreta vjerujemo u institucije, da će tužiteljstvo raditi svoj posao, da će katastar i urbanizam raditi svoj posao. Mi ćemo braniti zakon prije svega i tu smo da preko njega zaštitimo i naše interese. Nadamo se da vlast neće silom pokušati nešto da radi, to neće bit dobro. Nećemo mi silom udarati na silu, ali sigurno ćemo poduzeti sve mjere da sve to spriječimo. Zakon je na našoj strani. Ako treba idemo i do Strasbourga”, poručuje Škero.

Početak gradnje nove Bolnice na ovoj lokaciji najavljen je u ovom mjesecu, ali kako kažu u „Pokret za restituciju“ učinit će sve da se to zaustavi.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.