GRAĐANI BIH U DUŽNIČKOM ROPSTVU Evo koliko smo se zadužili za samo godinu dana

Kredit
Twenty20/Hercegovina.info

Nastavlja se trend rasta ukupnih kreditnih zaduženja u BiH, ali, dok dio populacije tone u dugove, ostatak na svojim računima čuva milijarde. Prema posljednjim podacima Centralne banke BiH, ukupni krediti na kraju prosinca prošle godine iznosili su 23,55 milijardi KM, dok su istovremeno ukupni depoziti čak 31,11 milijardi KM, javlja Avaz.

Veći depoziti

Ukupni krediti veći su za 247,4 milijuna KM u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na prosinac 2022. za čak 1,48 milijardi maraka.

Depoziti su veći za 172,4 miliona KM u odnosu na studeni, a čak 1,88 milijardi u odnosu na prosinac 2022. godine. Rast iznosa na računima registriran je kod stanovništva (1,48 milijardi) i privatnih preduzeća (928,2 miliona).

"Kod fizičkih osoba obično se radi o dugoročnim kreditima, vjerovatno najviše stambena zaduženja. Nažalost, trend rasta cijena puno je brži od trenda rasta plaća, pa je vrlo teško uštedjeti i na Zapadu, u puno boljim uvjetima, a kamoli u našim, i ovakvu situaciju stalno će pratiti trend zaduženja. Dobro je sve dok su zaduženja na onoj razini da se redovito servisiraju", kaže prof. dr. Nikola Papac s Ekonomskog fakulteta u Mostaru.

Pozitivne promjene

Zato bi početak pregovora o članstvu u EU bio izuzetno značajan i u ekonomskom smislu.

"Društveno-politički procesi koji bi nas otvorili definitivno bi donijeli puno pozitivnih promjena, lakše stvaranje partnerstava, pojednostavljenu politiku distribucije proizvoda i usluga, jer imamo igrača za europske utrke u poslovnom smislu", kaže prof. dr. Nikola Papac.

Rast rezervi

Na kraju prošle godine porasle su i devizne rezerve Centralne banke BiH. Iznosile su 16,29 milijardi KM i veće su za 605,1 milijun u odnosu na prethodni mjesec, te za 224 milijuna KM u odnosu na prosinac 2022. godine.

Depoziti su veći za 172,4 milijuna KM u odnosu na studeni.