Gradit će se autocesta Žepče - Tuzla - Brčko - Orašje

autocesta
autocesta

... a najveći iznos sredstava odlazi za nastavak izgradnje nekoliko dionica autocesta, ali i izgradnju te moderniziranje magistralnih i regionalnih cesta, piše Večernji list BiH.

Tako se planira u četiri godine za izgradnju ili dovršetak već započetih magistralnih i regionalnih cesta, rekonstrukciju trakova za spora vozila, tunela, mostova, crnih točaka, obilaznica oko napučenih gradskih područja te sanaciju šteta nakon poplava investirati oko 360 milijuna maraka.

Nove dionice

Taj iznos neće biti konačan jer se njemu trebaju dodati još sredstva namijenjena za izgradnju nekoliko dionica autocesta, kao i planiranje, eksproprijaciju nekoliko dionica. Navodi se to u programu prioriteta Federalnog ministarstva prometa i veza. Tako će najveći iznos novca biti usmjeren za izgradnju dionice Počitelj - Zvirovići, zatim Mostar - Počitelj, kao i zeničke obilaznice te dionice autoceste Svilaj - Odžak (u dužini 10,7 km). Ministarstvo prometa i veza FBiH planira, uz ove projekte, u sljedećoj godini raditi na projektiranju autoceste između Tuzle i Orašja, kao i 
aktivnosti izrade projektne dokumentacije i ostale pripreme za autocestu Žepče - Tuzle - Brčko - Orašje te na Jadransko-jonskoj autocesti kroz BiH. Jedan od važnijih pripremnih projekata je vezan i uz projektiranje brze ceste Mostar - Široki Brijeg - Grude - granica RH, piše Večernji list BiH.

Najviše novca od magistralnih cesta već u sljedećoj godini otići će za dovršetak prometnice Neum - Stolac, čime će se ovaj jedini hercegovački grad na moru povezati s unutrašnjosti. Uz to, gradit će se i južna obilaznica Mostara, zatim rekonstrukcija i izgradnja magistralne ceste između Tuzle i Sarajeva, te će započeti izgradnja nove magistralne prometnice od Bihaća do Bosanske Krupe, kao i modernizacija dionice Jajce - Lašva te Izačić - Bihać. U dvogodišnjem razdoblju će se raditi cesta Sarajevo - Goražde, modernizirati Sanski Most - Ključ te graditi cesta Grude - Ljubuški - Čapljina.

Povećanje trošarina

Kako bi nastavili s planiranim projektima, s obzirom na to da se sadašnja poduzeća nisu u mogućnosti više kreditno zaduživati, Ministarstvo prometa i veza FBiH najavilo je mogućnost povećanja trošarina na gorivo. Tako se predlaže da se trošarine na gorivo za autoceste povećaju za 10 feninga, dok bi još pet feninga išlo za izgradnju ostalih cesta kako bi se osigurala dugoročna održivost duga upravitelja cesta i ublažili rizici po proračun FBiH. Ovo ministarstvo najavilo je i inicijativu da se više novca izdvoji za autoceste, a da se smanji postotak za magistralne i regionalne ceste.