FOTO  GRADAC SVE MISTERIOZNIJI Gore je nekad bila pokopana važna žena, od nje je ostala samo ukosnica

Gradac iskopavanja

U nastavku areheoloških istraživanja na lokalitetu Gradac kod Uzdola koja predvodi mr. sc Snježana Vasilj otkrivaju se novi zanimljivi detalji. Unutar same crkve, tj. njezinih temelja pronađena su dva groba, od čega jedan prazan, a u njemu ženska ukosnica, dok je u drugom pronađen kostur.  

Grob u samoj crkvi ukazuje da je riječ o mjestu u kojem je svoje počivalište našla poštovana osoba. No, on je prazan i to govori da su nekadašnji stanovnici, ma gdje pošli i zbog čega, iz poštovanja prema sahranjenoj osobi ponijeli i njene kosti sa sobom, piše Ramski Vjesnik. Obzirom je u praznom grobu pronađena ukosnica, ukazuje da bi mogla biti riječ o ženskoj osobi koja je bila tu ukopana. Tko je ona bila, nikada se neće saznati!

Daljnjim istraživanjima pronađen je još jedan grob. Ovaj grob je u sebi sačuvao zemne ostatke mlađe osobe, a savršen oblik lubanje otkriva moguću lijepu fizionomiju lica. Kostur je visine ca. 180 centimetara. Osim kostiju u grobu nije bilo ničeg drugog. O kome je riječ ili kojem je narodu pripadala osoba ukopana u crkvi pokazat će DNK-a analiza.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da je Gradac bio mjesto od izuzetne važnosti za mnoge kulture od bronačnog doba do srednjeg vijeka, a ostaje sačekati što će se još otkriti u skorom nastavku istraživanja. Za sada se čini da se sve manje zna što se dublje kopa, a Gradac je sve misteriozniji. U prvom valu istraživanja u svibnju 2017. ovdje je pronađena vodosprema, rimska cisterna, te kameni blok, žrtvenik s reljefom, kako su tada rekli boga Silvana, a sada se čini Merkura. 

Život na ovom lokalitetu je zasigurno postojao, i nije samo plod mašte, no toliko godina iza teško će se ustanoviti što se ovdje sve događalo.  

„Već je općenito poznato kako se radi o složenom arheološkom lokalitetu Gradac u Ljubuncima kod Prozora gdje je pronađena antička cisterna iznimnih dimenzija koja je sigurno projekt rimske države i rimske administracije. Uz cisternu nalazi se sakralni kompleks. Govorim kompleks jer je tu crkva impozantnih dimenzija i uz nju krstionica. Plan radova koji se odvijaju i koji se trebaju izvršiti na ovom lokalitetu je; ustanoviti sve faze izgradnje ovog lokaliteta, crkve, krstionice, dodatnih prostorija kako bi se moglo pristupiti konzervaciji i restauraciji za kojih ima opravdanih elemenata i razloga”, kazala je ranije Vasilj.  

Inače, uz ovaj kraj vežu se i mnoge legende - o kraljici koja je tu davno stolovala pa je morala pobjeći, o narodu koji je davno nestao s tog prostora, o kostima, mačevima i kopljima koja su pronađena tijekom oranja i obrađivanja njiva… O mjestu odmora kraljice Katarine Kotromanić koja je na bijegu pred Osmanlijama odsjela na Gracu kako bi se odmorila te nastavila dalje… 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.