VIDEO  Grad u BiH uveo neradnju nedjelju, na ulicama danas posve drugačija slika

Goražde
N1

Zbog toga što su bili slabo plaćeni i što nisu imali slobodne dane mnogo radnika i radnica u oblasti trgovine napustilo je državu. Mnogo je i onih koji su još tu, ali o tome razmišljaju. Znajući upravo to, a kako bi poboljšali radnički status Gradsko vijeće Goražda donijelo je odluku o neradnoj nedjelji. Sve sada, na ulicama grada, izgleda drugačije, donosi N1.

POGLEDAJTE PRILOG

Ako u Goražde dođete u nedjelju nećete moći posjetiti nijedan butik, a ni u TRGOVINE nećete moći, jer su zatvorene. Novine ili nešto drugo s kioska također ne možete kupiti nedjeljom. Otvoreni su ugostiteljski objekti koji su puni, kao i poneka pekara. Anja Petrović koja nije iz Goražda, odluku o neradnoj nedjelji smatra odličnom.

”Mislim da je to super jer i žene koje rade u trgovini imaju pravo na slobodan dan. Bila sam u društvu i razgovaralo se kako će sada kupiti itd, pa kažem im ‘kada će te žene koje rade kupiti?’ Nedjelja je dan za porodicu!'”, kaže Anja Petrović.

Ovo je nekima donijelo probleme jer potrepštine nisu kupili dan ili dva prije. Navike će se sada morati mijenjati.

”Pripremi se na dan prije i to je to”, kaže nam jedna građanka.

”Treba ljudima da odmore, a kako će narod prihvatiti… neće to biti teška promjena, jedna dvije nedjelje poslije će se narod navići, sasvim normalno”, dodaje druga.

”Ja komentiram da to treba tako, treba sa svojom obitelji otići negdje i to, a ne samo daj da radimo”, navodi još jedna.

Takvim tempom do sada su radili zaposleni u oblasti trgovine. No, ima i onih koji predlažu da se formira jedna dežurna trgovina.

”Da se dogovore u dežuru po jedna-dvije”, kažu.

To se još uvijek ne razmatra. Sada je nedjelja dan za odmor i druženje. Neki je provode pecajući, neki odmarajući, sunčajući se ili vozeći biciklo.

”Iskorištavam da ovako malo prošetam i obiđem ovaj najljepši grad na svijetu”, ističe jedna građanka.

Prilika poslodavcima

U tom gradu odluka Gradskog vijeća promijenit će puno toga. Federalno ministarstvo trgovine 2021. godine dalo je negativno mišljenje. Bez obzira na to, navode iz Gradskog vijeća, dopunjena je odluka i dodali su članove koji nedjelju određuju neradnim danom. S druge strane brojni ekonomski analitičari upozoravaju na negativne ekonomske efekte.

”Netko drugi tko gleda kroz ekonomske tokove neradna nedjelja će donijeti manje profita i odlaze ljudi do Novog Goražda i u okolna mjesta. To se dakle može dvostruko komentirati. Pozdravili smo odluku u smislu jer je to volja radnika”, ističe Ernes Imamović, gradonačelnik Goražda.

”Ne mislimo da će to utjecti na promet jer nažalost kupujemo ono što moramo. Ta naša mjesečna kupovina je ista i nema veze jel je obavljamo ili ne. Ono što je veliki problem u našem sektoru je konstantan nedostatak radne snage i menadžmentu na raznim razinama je teško iskombinovati radne i slobodne dane. Puno radnika je na bolovanju i sve to usložnjava proces”, kaže Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Poslodavcima je ovo prilika da konsolidiraju radnu snagu, ističu iz Sindikata trgovine, a radnicama i radnicima prilika da se odmore.