Grad koji brine o mladima: Sufinancira se kupovina 100 stanova mladim bračnim parovima

stanovi, Doboj

Odbornici Skupštine grada Doboja danas su jednoglasno usvojili odluku o sufinanciranju kupovine 100 stanova mladim bračnim parovima, a prema općim uvjetima, pravo da konkuriraju, između ostalih, imat će parovi mlađi od 30 godina, koji imaju namjeravaju u Doboju stalno boraviti 20 godina.

Predsjednica dobojske Skupštine grada Sanja Vulić rekla je novinarima da je donošenju ove odluke prethodila inicijativa srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH Obrena Petrovića i gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića.

Vulićeva je istakla da su odlukom definirane opće mjere, dok je gradonačelnik Jerinić ovlašten da definira posebne mjere uvjeta za prijavu na konkurs o kojem će javnost biti blagovremeno upoznata.

Jerinić je kao naredni korak naveo izradu pravilnika koji će do kraja narednog tjedna izraditi pravni tim i na taj način definirati neophodne kriterije za dodjelu stana, kako bi bile izbjegnute moguće zloupotrebe.

On je istaknuo da projekt ima podršku Vlade Republike Srpske, a kako bi stvar bila ozbiljna, predviđena su dva modela financiranja.

“Ako mladi bračni par želi birati zgradu i kvart snosit će 51 posto troškova, a grad 49 posto. U drugom slučaju, ako grad raspisuje javni poziv, parovi ne mogu utjecati na lokaciju, te će par izdvojiti 30 posto troškova, a grad 70 posto”, pojasnio je Jerinić.

Jerinić je poručio da Gradska uprava usvajanjem ove odluke pokazuje da vodi računa o položaju mladih koji su i najveći resurs jedne lokalne zajednice.