Grad dao ugovor neposrednom pogodbom novootvorenoj agenciji

Grad dao ugovor neposrednom pogodbom novootvorenoj agenciji
Gerila.info

Ulica Bulevar vojvode Stepe Stepanovića br. 89, Banjaluka. Na ovoj adresi je registrirano poduzeće MP MEDIA GROUP.

Na ulazu u zgradu, nema table s imenom poduzeća. Spikerfon s displejom, ali ni tamo nema ime poduzeća. Stanari s kojima su razgovarali novinari Gerile ispred ulaza kažu da za ime nisu čuli. Napominju da su u ulazu uglavnom stambene jedinice, da se poslovni prostori nalaze u prizemlju zgrade i da tu potraže. Ipak, nisu ni tako uspjeli pronaći sjedište poduzeća koje je sklopilo ugovor s Gradom Banja Luka u “slučaju od interesa za Grad”.

Nema ni javno dostupan broj telefona, domena https://www.mpmediag.com/ za internet stranicu zakupljen je 4. svibnja 2022. godine, ali stranica ne postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo dan ranije, dakle 3. svibnja poslovni registri u BiH su identificirali da je registriran novi gospodarski subjekt pod spomenutim imenom i šifrom djelatnosti 7311, Agencije za promociju (reklamu i propagandu).

U registar gospodarskih subjekata u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci “MP MEDIA GROUP” je upisan 6. travnja, ali to nije datum kada je završen kompletan proces registracije i dobivanja svih neophodnih dokumenata za početak poslovanja. Naprotiv, to je tek prvi korak, slijedi prijava u Poreznoj upravi, Zavodu za statistiku….

Ipak, samo 12 dana nakon službenog datuma registracije u Sudu, gradonačelnik Banjaluke je donio ZAKLJUČAK kojim se Utvrđuje prijedlog Odluke o dodjeli javnih površina radi privremenog zauzimanja gospodarskom društvu „MP MEDIA GROUP d.o.o. Banja Luka i koji je uputio Skupštini Grada na razmatranje.

Naime, nakon što su istekli ugovori s četiri poduzeća o zakupu javnih površina, tj. 104 lokacije za postavljanje bilborda u Banjaluci, gradska vlast je odlučila da produži razdoblje zakupa na godinu dana i to neposrednom pogodbom.

Nove ugovore o produženju zakupa su dobili Metromedia, Nova oprema i Tempo gradnja, a 18 lokacija koje je do tada koristilo poduzeće DL plakat, u vlasništvu Bogoljuba Zeljkovića, nećaka Milorada Dodika, preuzela je novoosnovana agencija.

Za preostale tri agencije, Zaključak o dodjeli javnih površina gradonačelnik Draško Stanivuković je potpisao 15. travnja, dakle tri dana prije nego što je isto uradio i za MP Media Group.

O dodjeli ugovora u šturom odgovoru su potvrdili i iz Gradske uprave Banja Luka.

“Skupština Grada Banja Luka je na 13. sjednici održanoj dana 28.04. i 11.05.2022. godine donijela odluke o dodjeli javnih površina radi privremenog zauzimanja, kojima su gospodarskom društvu METROMEDIA dodijeljene 42 lokacije, gospodarskom društvu NOVA OPREMA 32 lokacije, gospodarskom društvu TEMPO GRADNJA 12 lokacija i gospodarskom društvu MP MEDIA GROUP 18 lokacija, odnosno navedenim objektima se dodjeljuje ukupno 104  lokacije, radi privremenog zauzimanja za postavljanje samostojećih reklamnih panoa tipa bilboard površine 6-12 metara kvadratnih“, navode iz Gradske uprave.

Napominju da je propisano da se dodjela javnih površina radi privremenog zauzimanja vrši neposrednom pogodbom u slučaju od interesa za Grad, kada odluku o dodjeli donosi Skupština Grada.

Međutim iz Gradske uprave nisu jasno odgovorili na pitanje je li riječ samo o produžavanju zakupa na osnovu prethodnih ugovora, kao ni da nam dostave dokumente i mišljenje nadležnog odjeljenja o osnovu za odabir kompanija.

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković već nekoliko dana je nedostupan za javnost, pa su novinari odgovorile tražili i od Gradskog menadžera Bojana Kresojevića, koji kaže da nema informaciju da je poduzeće MP MEDIA GROUP osnovano samo 12 dana prije zakazivanja sjednice Skupštine Grada i davanja pozitivnog mišljenja od strane Gradske uprave.

“Pristup kojim su se vodili prilikom dodjeljivanja bilboarda u ovom trenutku, s obzirom na to da je postojala nemogućnost da se provede javni poziv, jeste da tvrtke koje su do tada imale lokacije da im se produži taj zakup, ali informacije koje ste vi meni naveli, ja u ovom trenutku nemam, tako da ćemo vam sa zadovoljstvom nakon provjeravanja svih tih informacija dostaviti cjelokupni odgovor”, izjavio je Kresojević za Gerilu.

Osvrnuo se i na pitanje kako je moguće da se ovaj poslovni angažman podvede pod interesom za Grad.

“Skupština Grada procjenjuje što je posebni interes i Skupština Grada donosi takvu odluku, tako da je to utvrđeno kao interes Grada. Jeste, iz nadležnog odjeljenja je otišao prijedlog da se utvrdi interes, ali Skupština Grada u skladu s Odlukom o komunalnom redu utvrđuje što je interes. Naravno, na prijedlog Gradske uprave ide svaka odluka, ali ja tu ne vidim ništa sporno”, napomenuo je Kresojević.

On je dodao da neće biti problem ni da se dostavi tražena dokumentacija, kao i sve ostale informacije i to u tijeku od jednog dana, međutim, do zaključivanja ovog teksta, spomenuti materijal nisu dobili.

102 sekunde, Grmuša: Ovo je problematična odluka

S druge strane, u materijalima za 13. sjednicu uz Prijedloge odluka o dodjeljivanju lokacija, obrađivač dokumenta Odjeljenje za komunalne poslove navodi da s obzirom na to da Grad Banja Luka nije definirao konačne lokacije za postavljanje bilboarda, nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje javnog oglasa.

“Imajući u vidu to da Grad ostvaruje značajne prihode, i to od naknade za zauzimanje javne površine u iznosu od 6.789,00 KM i takse za isticanje reklamnih poruka u iznosu od 34.320,00 KM, smatramo opravdanim dodjelu lokacija za postavljanje reklamnih panoa neposrednom pogodbom na razdoblje do raspisivanja javnog oglasa, a najdalje do 30.04.2023. godine”, navedeno je u konkretnom slučaju, za planiranu 31. točku Dnevnog reda.

Politički sukobi na relaciji skupštinska većina – gradonačelnik i skidanje “atraktivnijih tačaka” s dnevnog reda, dovelo je do toga da pomenuta sjednica bude čak dva puta nastavljana, pa je tako umjesto 28. travnja, završena tek 11. svibnja, kada su na dnevni red i stigle tačke o zakupu zemljišta.

Nevjerojatno, ali istinito – na sjednici koja je ukupno trajala više od devet i po sati, odbornici su četiri točke dnevnog reda o dodjeli lokacija za bilboarde, obradili za manje od dvije minute, odnosno bilo im je ukupno potrebno 102 sekunde, što se jasno vidi i na video snimku sa spomenute sjednice.

Točka 24. o dodjeli lokacija za poduzeće MP MEDIA GROUP završena je za nevjerojatnih 16 sekundi, a kasnije je dobila i jednoglasnu podršku.

Banjalučki zastupnik Milko Grmuša kaže da je nemalo iznenađen kasnijim saznanjem kome je i kako dodijeljen posao.

“Vrlo neuobičajeno i rekao bih problematično je da se tek osnovanoj tvrtki dodjeljuje jedan od najvažnijih resursa kada je riječ o prihodima Grada. Nije mi najjasnije kako je bilo moguće da čisto administrativno i tehnički da tvrtka koja je dobila danas rješenje o registraciji iz Suda uspije zaposliti radnike koji šalju poštu, pišu dopise i kreiraju ponudu za tako važnu stvar kao što je zakup bilboarda i medijskog prostora u Banjaluci da Grad Banja Luka dobije taj njihov dopis, ponudu, sudsko rješenje, da procijeni da je to od interesa za grad i da u promptnom roku pošalje sve u skupštinsku procedure”, izjavio je Grmuša za Gerilu.

Dodaje da je ovo tema kojom se treba pozabaviti, da bi se utvrdili postoje li određeni pravni problemi jer, kako kaže, suštinski itekako postoje.

“Po meni ovo nije pravi put i još jedan od onih argumenata da javne pozive i javne propise u svakom aspektu funkcioniranja grada, od zapošljavanja, pa do zakupa prostora, da ti postupci moraju biti sprovedeni jer s ovako problematičnim naslijeđem u posljednjim godinama i desetljećima građani sumnjaju u sve i svašta, a ja smatram da je ovom gradu potrebno političko rukovodstvo koje će na transparentan način vratiti povjerenje, kako bi svi zajedno mogli baviti se brojnim izazovima koji su tu i koji će nas tek opterećivati u narednom razdoblju”, kaže Grmuša.

Napominje da predlagač spomenute tačke, to jeste obrađivač, nije dao nikakvu informaciju koji su to pravni subjekti, kao i njihov poslovni rejting.

“Što se tiče mišljenja nadležnih odjeljenja, to dobivamo, a što se tiče ostatka, mi ne dobivamo rješenje o registraciji, ne dobivamo neki due diligence kad je riječ o gospodarskim društvima i drugim subjektima s kojima neka suradnja treba da se napravi. Ja sam to već govorio, da je to potrebno uraditi, međutim, uvijek je bio odgovor da se godinama unazad radilo kako se radi i da nema potrebe za drugačijom praksom, međutim, ovo je dokaz da potrebe i te kako ima i ja osobno neću htjeti da podignem ruku za bilo što kad nemam potrebnu informaciju jer poslije ovakvih stvari zapitate se da li vi nesvjesno nekada radite nešto što pri zdravoj pameti i sa svim informacijama nikada ne bi uradili”, govori Grmuša.

DL plakat se povlači iz posla s bilbordima

Dodaje i da je posebno zabrinjavajuće što je riječ o lokacijama koje je koristilo poduzeće DL plakat.

Podsjećamo, riječ je o poduzeću za koje je Gerila još tijekom 2020. godine utvrdila da bez dozvola i vinjeta koristi određeni broj bilboarda.

Ovu informaciju potvrdio je kasnije i gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, kada je 31. siječnja 2021. pokazao rezultate istraživanja tzv. Tima za reviziju.

“U Banja Luci ima 372 bilboarda, od čega je 159 lažno postavljenih. Ne plaćaju komunalnu naknadu, proračun je zbog toga godišnje oštećen oko pola milijuna KM. Bilboardi su postavljeni 17 metara od Gradske uprave. Pedeset bilboarda izgleda da nisu ničiji!? Proračun je oštećen za pola milijuna maraka. Eto gdje su besplatni udžbenici. Znate li čiji nećak drži bilboard iznad Eurospleta? Dodikov nećak”, izjavio je tom prilikom Stanivuković.

Međutim, prema saznanjima Gerile, kasnije je Gradska uprava koristila čak i ove bilboarde za promociju određenih sadržaja.

“Na DL-ovoj mreži pojavljuju se reklame za kampanje koje je pokretao Grad Banja Luka, tipa Trotoart. To sve govori da, iako su politički oponenti, našli su neki način da se dogovore”,  kaže izvor Gerile, ali dodaje da se kompanija DL plakat povlači iz poslova sa billboardima, a vrlo vjerojatno da će doći do gašenja tog poduzeća zbog velikih obaveza koje ima.

Prema podacima iz poslovanja DL plakat je na kraju 2021. godine imao više od 101.139 KM gubitka iznad visine kapitala, te obaveze veće od jedan milijun maraka.

Kako se navodi u Bilancu stanja, samo prema dobavljačima imali su više od 241.000 KM duga, ukupno 990.000 KM tekućih obaveza i dugoročnih obaveza više od 86.000 KM.

Pupac: Mi smo singularni pravni sukcesor društva “DL PLAKAT”

Direktorica agencije “MP MEDIA GROUP” Dragana Pupac navela je za Gerilu da je ovo pravna osoba osnovana u Banjoj Luci u travnju 2022. godine, ali bez preciziranja datuma.

Kaže da je spomenuti subjekt podnio zahtjev Gradu Banja Luka za dodjelom – prijenosom lokacija sa “DL PLAKAT” d.o.o. na “MP MEDIA GROUP” d.o.o.

“Cijenimo da je “MP MEDIA GROUP” d.o.o. singularni pravni sukcesor društva “DL PLAKAT” d.o.o. u pogledu prava na određene lokacije iz portfolia navedenog društva, a sve u skladu sa uvjetima iz međusobnog ugovora istih društava”, navela je Pupac.

Ipak, s njenom tvrdnjom ne slaže se Milko Grmuša, zastupnik, ali i pravnik po struci. Sporno mu je pozivanje na pravnog sukcesora, kada je riječ o javnim površinama i javnom dobru.

“Pa nije im to, kako kaže naš narod, ćaćevina, pa da ide na taj način. Nemam uvid u osnivački akt tog poduzeća da bih mogao tvrditi što je konkretno u pravnom smislu završeno, međutim da je sve tako kao što oni tvrde, ne postoji bilo kakva imperativna pravna zakonska norma koja kaže u takvoj situaciji da novi poslovni subjekt nasljeđuje ono što je prethodni radio. To je jasno i evidentno. S te strane, taj argument ne važi”, zaključio je Grmuša.

Dragana Pupac je potvrdila i da je agencija neposredno nakon dobivanja na korištenje lokacija za bilboarde, imala određenu poslovnu suradnju s Gradom za usluge oglašavanja, gdje je Grad Banja Luka bio klijent ove agencije, ali naglašava da postoji i određena suradnja i prije registracije ove tvrtke.

“MP MEDIA GROUP” d.o.o. Banja Luka je novoosnovano gospodarsko društvo, i s Gradom Banja Luka imamo dugogodišnju posrednu suradnju, putem povezanih gospodarskih društava, koja gospodarska društva imaju dugogodišnje iskustvo i respektabilan poslovni ugled u ovoj branši, a od početka rada ovog društva, s Gradom Banja Luka smo imali i neposrednu suradnju. Da, Grad Banja Luka ima tretman kao i svi ostali klijenti i koristio je naše usluge za neke od proljetnih i ljetnih akcija koje su se provodile. Naravno, kao što su korištene usluge i ostalih provajdera koji godinama surađuju s Gradom”, dodala je Pupac.

Pupac nije navela koja su to povezana privredna društva o kojima govori.

Inače, prema raspoloživim registrima, kao osnivači tj. vlasnici spomenute kompanije, navode se Biljana Janjić, Marko Naprta i Predrag Uzelac.

Naprta i Uzelac se vode i kao vlasnici još jednog gospodarskog društva “LED EURO MEDIA”, koje se također bavi poslovima oglašavanja putem medija.

Treći partner u novoosnovanoj tvrtki Biljana Janjić nema vlasnički udio u “LED EURO MEDIA”, a prema raspoloživim informacijama ni u drugim gospodarskim subjektima koji su registrirani na području Republike Srpske, međutim, prema neslužbenim informacijama, riječ je o uposlenici filijale Investiciono-razvojne banke u Prijedoru.

Dragana Pupac je potvrdila za Gerilu da je jedan od osnivača spomenutog gospodarskog društva i Biljana Janjić, ali nije htjela komentirati pitanje zaposlenja pomenute.

“Fizička osoba Biljana Janjić jeste jedan od osnivača društva, što je javno dostupan podatak, a u pogledu pitanja njenog zaposlenja, predlažem da se u pogledu provjere ove informacije obratite imenovanoj, jer se ne radi o pitanjima koja se tiču ili su u vezi s poslovanjem “MP MEDIA GROUP” d.o.o. Banja Luka”, napisala je u odgovoru Pupac.