GRABOVICA Zločin koji 28 godina čeka kaznu

Grabovica, Zločini Armije BiH, ratni zločin

Predstavnici obitelji žrtava pozvali su u četvrtak institucije vlasti BiH da se pronađu tijela 17 od 33 Hrvata koji su ubijeni u masovnome zločinu kojega su počinile postrojbe bošnjačke Armije BiH prije 28 godina u mjestu Grabovici sjeverno od Mostara, te da se procesuiraju odgovorni za zločin.

"Moramo raditi pritisak na institucije ove države, sud i tužiteljstvo, ali i političare kako bi se rasvijetlio ovaj masakr. Nažalost, rezultati najbolje pokazuju što je do sada urađeno", rekao je predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93" Josip Drežnjak.

"Po njegovim riječima, čak 28 godina nakon zločina još uvijek se traga za više od pola tijela ubijenih civila, uglavnom žena i djece. Među žrtvama je i četverogodišnja Mladenka Zadro koja je ubijena u majčinu naručju na kućnome pragu u Grabovici. Ni njihova tijela još uvijek nisu pronađena", piše Hina.

"Imamo presudu za ubojstvo majke koja je držala malu Mladenku u naručju. Tijela do danas nisu pronađene ni majke ni djevojčice. Čak niti njezine bake i djeda. Ne možemo shvatiti da oko toge nema pomaka. Mi tražimo kosti ubijenih", upozorio je Drežnjak.

On je dodao da je udruga kojoj je na čelu dostavila i brojne dokaze o zapovjednoj odgovornosti za ovaj zločin, no da tužiteljstvo nije ništa poduzelo oko toga.

"Odgovaralo je pet pripadnika Armija BiH za konkretna počinjenja ubojstava obitelji Zadro i Mandić. Mi smo predali brojne dokaze, no nema zapovjedne odgovornosti iako postoje dokazi za ovaj masakr", istaknuo je predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika.

U mjestu Grabovici u četvrtak su brojna izaslanstva, među kojima i čelnika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića, položila vijence i zapalila svijeće ispred spomen obolježja, te je služena sveta misa.

Masakr u selu Grabovici, gotovo isključivo nastanjenom Hrvatima prije rata, dogodio se u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine, čak četiri mjeseca nakon što je Armija BiH u sukobu s Hrvatskim vijećem obrane zauzela ovaj dio Mostara. Tada su ubijena 33 hrvatska civila.

Haaško tužiteljstvo je u postupku protiv tadašnjeg načelnika glavnog stožera Armije BiH Sefera Halilovića tvrdilo kako je on izdao zapovijed da se vojnici 9. motorizirane i 10. brdske brigade iz sarajevskog 1. korpusa upute u Jablanicu kako bi sudjelovali u operaciji „Neretva 93“ protiv Hrvata. No, Haaški sud je Halilovića oslobodio kaznene odgovornosti za taj zločin.

Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije BiH za smaknuća obitelji Mandić i Zadro. Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.