Gotovina uskoro zajedno s hercegovačkim Hrvatima

Generali, Ante Gotovina, Ante Gotovina, BIH, obrana, HVO, Ante Gotovina, Jakov Sedlar, zabranjeni film, Ante Gotovina, Hrvati u BIH, akcija oluja, Ante Gotovina, hrvatski političari, Hrvati, Ante Gotovina, Ante Gotovina, Film Gotovina, Ante Gotovina, Ante Gotovina, general
Generali nisu zaboravili na svoje suborce, ali ni oni na njih, pa se tako idućih dana očekuje niz okupljanja nekadašnjih ratnih kolega koji su zajedno prošli sva ratišta Hrvatske i Bosne i Hercegovine tijekom kojih će zasigurno oživjeti sve one dobre uspomene koje ih vežu.
Ono što je posebno zanimljivo jest to da je samo pitanje dana kada će se Gotovina sresti sa najvišim dužnosnicima Hrvatskog vijeća obrane i Herceg Bosne koji su i dalje na privremenoj slobodi u Zagrebu, a s kojima je hrvatski general Gotovina u vrlo dobrim odnosima. Iz dobro obaviještenih izvora doznajemo kako će do sastanka doći vrlo skoro, jer Gotovina kao slobodan čovjek više nema nikakvih ograničenja u pogledu kontakata. S druge strane, pravila za pet optuženih dužnosnika HVO-a i Herceg Bosne; Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Berislava Pušića, Valentina Ćorića i Milovoja Petkovića su drukčija, jer oni su ipak pod stalnim policijskim nadzorom te im je kretanje prilično ograničeno.

Odlični odnosi

Istodobno, oni ne smiju imati bilo kakve kontakte sa svjedocima, oštećenima i žrtvama te međusobno ne smiju razgovarati o predmetu koji se protiv njih vodio pred Haaškim tribunalom. No sve ostalo, kao susreti sa slobodnim ljudima pod policijskim nadzorom, dopušteno je.
- Ono što je sigurno jest to kako nema formalno-pravne prepreke za susret s generalom Gotovinom. On kao slobodan čovjek može komunicirati s bilo kim. Kada su u pitanju dužnosnici Herceg Bosne i HVO-a, za njih vrijede posebna pravila, no ona ih ne sprječavaju da se susretnu s Gotovinom, kaže naš sugovornik te pojašnjava kako se time ne bi kršila pravila iz uvjeta koje je postavio Haaški tribunal kada je optužene bh. Hrvate pustio na privremenu slobodu. Gotovina se tijekom oslobodilačkih akcija u BiH upoznao s prvim ljudima HVO-a i HZ HB te na bojnom polju stvorio prijateljstva koja, unatoč nepovoljnim vremenima koja su uslijedila, nisu izblijedjela, dapače, veze su ostale jake i nepokidane. Pritom treba kazati kako je Gotovina tijekom boravka u Haagu razvio odlične odnose s Berislavom Pušićem te su tu nekoliko godina dijelili istu etažu na kojoj su im bile ćelije. Gotovina je, u znak prijateljstva, nakon smrti oca Berislava Pušića čak iz Haaga naručio i vijenac.

Pod pritiskom

U međuvremenu, iako će im susret s nacionalnim herojem Antom Gotovinom svakako izazvati snažne osjećaje i dati prijeko potrebnu pozitivnu energiju, optuženi Hrvati iz BiH i dalje su pod velikim pritiskom i nalaze se u konstantnoj neizvjesnosti zbog očekivanja izricanja presude.
Naime, nedavno je nekima od petorice, osim Slobodana Praljka kojeg je raspravno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine (ICTY) odlučilo vratiti u pritvor u Scheweningen, produžen boravak na slobodi čak do svibnja, što odaje kako od prvostupanjske presude u dogledno vrijeme neće biti ništa. Iako postoji mogućnost prekida boravka na slobodi zbog izricanja presude, jasno je kako se s njom za sada ne žuri, što se može objasniti i kompleksnošću cijelog slučaja koji slovi za najsloženiji u povijesti Tribunala. Naime, suci u vijeću i dalje su uključeni u ocjenjivanje velike količine dokaznog materijala kojim Tužiteljstvo pokušava dokazati postojanje udruženog zločinačkog pothvata kao i umiješanost Hrvatske u agresiju na BiH.

Traže se visoke kazne

Osim Jadranka Prlića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Berislava Pušića, Valentina Ćorića i Brune Stojića, u optužnici se navode i Franjo Tuđman, Gojko Šušak, te niz drugih poznatih osoba iz RH i BiH, kao i različitih poznatih i nepoznatih pripadnika HVO-a.
Na kraju procesa tijekom iznošenja završnih riječi Tužiteljstvo je zatražilo da ih se proglasi krivima te su tužitelji za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za Ćorića 35, a za Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.

Dnevni list