GORUĆI PROBLEM Građani smatraju da Grad Mostar i županija svakom djetetu trebaju omogućiti pravo na vrtić

Vrtić
Ilustracija / hercegovina.info

Udruga predškolskih ustanova u HNŽ oglasila se priopćenjem kako bi pozvali nadležne iz gradskih i županijskih vlasti da se uključe u rješavanje problema s vrtićima, odnosno manjkom kapaciteta, ali i kvalitetom usluga.

"Na području grada Mostara trenutno djeluje 15 registriranih privatnih predškolskih ustanova različitih programskih usmjerenja u koje je uključeno preko 1.300 djece. Preko 2500 roditelja/staratelja, poreznih obveznika našeg grada, boravak svoje djece povjerilo je našim ustanovama, u kojima se trudimo ponuditi bogatstvo različitosti programa, pristupa i metoda. Pravo svakog roditelja je izabrati vrtić za svoje dijete, neovisno o osnivaču, ali nažalost ne i mogućnost da se sredstva iz njegova poreza, određena za predškolstvo, usmjere u ustanovu koju pohađa njegovo dijete. 

Za razliku od općinskih vrtića koji se uz participacije roditelja velikim dijelom financiraju i iz proračuna, privatne predškolske ustanove se financiraju, isključivo, od mjesečnih uplata svojih korisnika (roditelja). Mjesečne uplate roditelja su daleko niže od izračunate ekonomske cijene (najnovija kalkulacija je 495 KM, a ista je i viša ukoliko vrtić provodi licencirani specijalizirani program)", kazali su.

Tvrde da su njihove ustanove, u vrijeme urednog poslovanja, jedva samoodržive. 

"Ostali gradovi, kao i županije prepoznali su važnost poticanja privatnog sektora u predškolstvu, te smo svjedoci niza uspješnih modela sufinanciranja koji su prvenstveno na zadovoljstvo lokalne zajednice. 

Usljed inflacije, ali i akumuliranih problema i izostanka sufinanciranja od strane lokalne zajednice, nažalost od nove kalendarske godine, naše ustanove neće biti u mogućnosti ponuditi uslugu ispod ekonomske cijene. Svjesni smo da će to biti znatan udarac na sve mlade obitelji koje mahom imaju dvoje i više djece vrtićkog uzrasta, ali nažalost drugih opcija (osim zatvaranja vrtića) više nemamo.  

Ciljevi našeg zajedničkog obraćanja su sljedeći:

1.    Uspostavljanje i razvijanje partnerskih odnosa s Gradom i Županijom prvenstveno na zadovoljstvo naših građana, što bi osiguralo dugoročnu održivost privatnih predškolskih ustanova, te omogućilo svakom djetetu jednake uvjete boravka u predškolskoj ustanovi bez obzira na to tko je osnivač. 

2.    Zadržavanje i daljnje jačanje kvalitete privatnih predškolskih ustanova kroz
a.    ulaganja u edukaciju osoblja/uposlenika i poboljšanje postojećih programa
b.    održavanje adekvatne infrastrukture i opremljenosti (opremanje objekata, didaktička oprema, higijenske potrepštine, potrošni matrerijal, itd.)
c.    zadržavanje i poboljšanje kvaliteta prehrane itd.

3.    Uključivanje dodatnog broja djece u predškolske programe, čime bi se osigurala provedba/provođenje obveznog pohađanja vrtića u godini pred polazak u školu.

4.    Omogućavanje boljih radnih uvjeta osoblju/uposlenicima vrtića. S obzirom da je zanimanje odgajatelja, zbog loših uvjeta, postalo neatraktivno i deficitarno, što se jasno može vidjeti i kroz broj osoba koje upisuju predškolski odgoj i broj osoba na birou za zapošljavenje. Cilj nam je da uvjeti koje nudimo budu konkurentni i da posluže kao motivacija mladim ljudima pri izboru studija za odgajatelje, kako bi danas deficitarno zanimanje postalo atraktivno, odnosno kako bismo sutra imali kadar koji će odgajati nove generacije.

Kao privatne ustanove mi možemo jednostavno povećati cijenu i biti spremni da neki od  korisnika neće moći nastaviti koristiti naše usluge, ali upravo zbog svih naših malih korsinika (koji sami ne mogu dići svoj glas) mi, njihovi odgajatelji, posljednji put apeliramo na Grad i Županiju da interese naše djece, njihovih roditelja i cijele zajednice stave u fokus prilikom izrade budžeta", zaključili su.

Iz udruge dodaju da Grad i Županija mogu podnijeti ispis djece iz privatnih vrtića, ali možemo li svi skupa, zbog ignoriranja potreba mladih obitelji, podnijeti dodatna “ispisivanja” naših sugrađana iz grada?

Na ovu temu organiziran je i okrugli stol "Kako omogućiti vrtić svakom djetetu? " čiji moderator će biti gospodin Boris Čerkuč. Uz predstavnike Udruge i roditelje pozivnice za sudjelovanje dobili su i Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Adnan Velagiću, gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić i
Načelniku odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćoriću.

Vrtić