Gornja granica za plaće zastupnika 2487 KM

U BiH građani već godinama znaju za ovakvu praksu zastupnika u svim parlamentima u BiH, ali se ništa ne čini kako bi se nepravilnosti ispravile. Plaće čelnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti su i dalje nerealno visoke kada se gleda iz kuta socijalnog i financijskog stanja u državi.Razlika EU i bh. prakse

U zemljama Europske unije praska je da zastupnik u parlamentu ima plaću najviše u iznosu tri prosječne plaće u državi. Prosječna plaća u BiH je 829 maraka, što znači kako bi državni zastupnici, prema praksi EU-a, trebali imati maksimalnu plaću 2487 KM. - Umjesto toga, njihova temeljna plaća je 4112 maraka. Tome treba dodati paušal od 700 maraka koji svi primaju.

Ako je zastupnik član više ad hock komisija, onda po toj osnovi dobije oko 1000 maraka. Tu je i naknada za odvojen život, za stan, a pojedinci su znali mjesečno primati i 2000 maraka za putne troškove. Neki mjesečno naplate i 7000 KM - govori nam Ivica Ćavar iz CCI-ja koji već nekoliko godina prati rad Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. On dodaje kako bi zastupnici sami trebali prilagoditi plaće europskim standardima, ali teško je u to povjerovati.

- Imamo situaciju gdje naši zastupnici imaju najveće plaće od svih parlamentaraca u regiji, a rade najmanje. Nešto se mora promijeniti - ističe Ćavar. Ništa optimističnija nije bila ni njegova kolegica Majda Behram Stojanov.

- Stanje je takvo da parlamenti pojedinih zemalja regije u mjesec dana usvoje više zakona nego naši zastupnici za godinu dana. Kada znamo taj podatak, onda je jasno zašto BiH sporo ili nikako ne napreduje prema Europskoj uniji - poručuju Majda Behram Stojanov.

Pomaci u RS-u

Jedino su vlasti u Republici Srpskoj nešto uradile po ovome pitanju. Plaće njihovih zastupnika u Skupštini RS-a, te čelnika izvršne vlasti su smanjenje za nekih 20-25 posto. Upravo toliko iznosi razlika dužnosnika u Federaciji i Republici Srpskoj. Iako se Federacija nalazi u dubokoj financijskoj krizi, zastupnici u Parlamentu FBiH i članovi Vlade ne razmišljaju o smanjenju svojih primanja. Ne treba zaboraviti ni "vojsku savjetnika" koji također crpe proračun za milijune maraka.

- Normalno bi bilo da su plaće svih dužnosnika usklađene sa stanjem u državi. Nije problem da neki dužnosnik ima plaću i 10.000 maraka ako zaslužuje. Ali teško je objasniti da zastupnik može primati devet prosječnih plaća, a država nam stagnira u svakom pogledu - zaključio je Ćavar u izjavi za Večernji list.