Goran Milić: Sarajevska AL JAZEERA mogla bi medijski pokoriti regiju!

goran milić, goran milić, Al-Jazeere
Tako se ovih dana i u hrvatskim medijima pojavio oglas u kojemu se traži ravnatelj novoga regionalnog kanala pod nazivom «Al-Jazeere - Balkans». Riječ je o međunarodnom televizijskom kanalu sa sjedištem u Sarajevu, dijelu globalne mreže Al Jazeera Network, koji će pokrivati regiju, piše zagrebački Vjesnik.

Uvjet za novoga direktora balkanske podružnice je vrlo dobro poznavanje prilika u regiji te razumijevanje zahtjeva i potreba gledatelja.

Traži se ravnatelj

Prof. dr. sc. Stjepan Malović sa Sveučilišta u Zadru i Dubrovniku, kaže da je dolazak te televizijske kuće na područje Balkana svakako obogaćivanje medijskog prostora, jer je riječ o značajnom svjetskom mediju koji je protuteža globaliziranim medijskim korporacijama.

«Vjerujem da će njihov kanal o svjetskim i globalnim zbivanjima, posebice onima iz islamskoga svijeta koji su nama manje poznati, ponuditi informacije koje nam nedostaju», kaže dr. Malović, dodajući kako se nada da će novi kanal funkcionirati na profesionalnim kriterijima i počivati na dobru novinarstvu.

Novinar HTV-a Goran Milić kaže da Al Jazeeru pogleda na engleskom jeziku te smatra kako je taj kanal zanimljiva dopuna u informativnom prostoru. Dodaje da je pokretanje balkanskoga kanala provjeren poslovan potez, jer ta televizija već ima iskustva sa širenjem, a naravno tu su i iskustva drugih.

«Da su oni prvi koji takvo nešto pokušavaju, bio bi to priličan investicijski rizik, no ovako, s postojećim iskustvima i ljudima kojima raspolažu, to je manji trošak. Oni sigurno računaju s veličinom tržišta cijele regije, mogućim postotkom gledanosti, a na prostoru na kojemu je 30, 40 milijuna ljudi, uzevši u obzir i prihode od marketinga, to je svakako isplativo», kaže Milić.

Dodaje da i u hrvatskome medijskom prostoru za takav program ima mjesta, jer četiri domaća hrvatska glavna kanala trenutačno pokrivaju 85 posto cjelokupna prostora, a nekad je to bilo 92 posto te je jasno da se otvara mjesta i za druge. Gledajući Al Jazeeru na engleskom jeziku, nikako je ne doživljava religijski orijentiranom, a razlika u odnosu na «zapadnjačke» televizije, koje smo dosad uglavnom imali prigodu pratiti, jest u odabiru tema, njihovu redoslijedu i slično.

Ipak, putem satelita i kabelske televizije, iako na stranim jezicima, i dosad smo mogli gledati neke drukčije programe. Ono što će omogućiti novi regionalni kanal jest praćenje domaćih i globalnih tema na regionalnim jezicima. Kako stoji u natječaju objavljenom i u domaćim novinama, novi će televizijski kanal uskoro pokrivati cijelo područje te posvuda imati svoje urede, a njihovo se otvaranje planira i na lokacijama diljem svijeta.

Visokokvalitetne vijesti

Globalno, Al Jazeera trenutačno zapošljava oko tisuću ljudi, a najavljuje se i pokretanje internacionalnih novina. Što se, pak, ovog područja tiče, taj će kanal, najavljuju, emitirati visokokvalitetne vijesti te pratiti aktualna zbivanja namijenjena gledateljima diljem Balkana. Prigoda je to i za otvaranje radnih mjesta, a spominje se brojka od oko stotinjak ljudi, među kojima bi se, nagađa se, mogla naći i neka renomirana novinarska imena s područja Hrvatske, Srbije i BiH, kako bi se već na početku osigurala gledanost na cijelome području.

Novi će generalni ravnatelj, za kojega natječaj traje do 27. rujna, biti odgovoran za svakodnevno upravljanje kanalom na svim razinama, od zadržavanja visokih novinarskih standarda do planiranja pokretanja kanala i njegove kasnije uspješnosti, zaključuje se u tekstu objavljenom u zagrebačkom Vjesniku.

Inače, nakon što je od kompanije PEP, u vlasništvu Adila Kulenovića, konačno kupila NTV 99, moćna katarska televizijska kuća «Al-Jazeera» ima ambiciozne planove. Kako je nedavno pisao «Dnevni avaz» NTV 99 je kupljen za 2,3 milijuna KM, a novac neće dobiti gazda Kulenović, već će Arapi platiti dugove njegove medijske kuće. Osim toga, dogovoreno je da bude zadržano šest uposlenika ove televizije, dok će Kulenović biti angažiran kao savjetnik.

Ulažu 20 milijuna dolara

Polovinom lipnja ove godine u glavnom gradu BiH registriran je «Al-Jazeera Network» d.o.o. Sarajevo da bi se izbjegle zakonske odredbe prema kojima stranci ne mogu biti većinski vlasnici domaćih medija. Nakon toga, nadležni regulator odobrio je «Al-Jazeeri» preuzimane NTV 99.

NTV 99 ima jednu televizijsku i dvije radijske frekvencije. Zemaljska mreža pokrivat će Sarajevo i Fojnicu, dok će ostatak BiH i područja program moći pratiti putem kablovskih operatera, a kasnije i satelita.

U ovaj projekt samo do kraja ove godine bit će investirano čak 20 milijuna maraka. Sjedište «Al-Jazeere - Balkans» u Sarajevu još nije određeno. Iako je ozbiljno
razmatran smještaj u zgradu novootvorenog «Importannea», na kraju se od tog objekta odustalo. Trenutno se razmatra više atraktivnih lokacija u glavnom gradu BiH. «Al-Jazeera - Balkans» zaposlit će 100 osoba, od čega 35 do 40 novinara iz zemalja bivše Jugoslavije, a prvenstveno iz BiH, Srbije i Hrvatske. U prvoj godini bit će zaposleno 50 ljudi.

Iako pregovori još nisu započeli, ozbiljno su zainteresirani za tri regionalne televizijske zvijezde, koje bi privukle pažnju javnosti. Novinari koji budu primljeni ići će na «Al-Jazeerinu» obuku u Dohu u trajanju od tri tjedna do tri mjeseca.