GORAN ČERKEZ Ako županije ne počnu raditi, imat ćemo španjolski scenarij covida-19

Goran Čerkez vizir
Anadolija

Epidemiolog iz Sarajeva Goran Čerkez upozorio je zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (FBiH) da se, ukoliko svi građani i institucije ne budu vodili dovoljno računa, u FBiH može očekivati španjolski scenario u vezi sa virusom covid-19. Čerkez je naglasio da je situacija veoma loša i da je problem u provođenju i nadzoru mjera.

"Gdje je efikasnost, inspekcije, županijski MUP-ovi? Gdje je kontrola mjera? Danas bi ekonomija disala punim plućima da su vršene stalne kontrole mjera. U suprotnom ići ćemo u restrikcije jer nećemo ovome moći odgovoriti", poručio je Čerkez. On je naglasio da su sve mjere kvalitetne i donesene su pravovremeno, te da je krajnje vrijeme da se krene u kontrolu njihovog poštivanja, prenose mediji.

"Mjere koje su donesene bile su dobre i pravovremene, one ne ugrožavaju ekonomiju. Sistem radi jer smo osiguravali 90 posto opreme i još radi. Očekujemo narednog tjedna još oko 100.000 testova. Svu pomoć koju smo dobili upućujemo županijama. Imamo paraliziran sistem odozdo", naveo je Čerkez.

On tvrdi da, kako je rekao, 'sa istočne strane postoji masovni uvoz oboljelih' i da o tome netko treba voditi računa, navodi Srna.

"Ako se ovako nastavi mi ćemo imati španjolski scenario i onda ćemo se pitati zašto nismo radili posao. Pozovite županije da počnu raditi poslove koji se odnose na njih, da dostavljaju informacije i da mi planiramo", poručio je Čerkez federalnim parlamentarcima.¸