GOLETIĆ "Omikron je potvrđen kod osoba iz Mostara, Stoca, Konjica i Sarajeva"

omikron
Damir Hodžić/Faktor.ba

Od ukupno 94 uzeta uzorka, za koje je postojala sumnja, kod četiri je, sekvencioniranjem, koje su uradili stručnjaci u Laboratoriji za molekularno genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, utvrđeno prisustvo omikron varijantnog soja koronavirusa.

Ovu informaciju za Faktor potvrdio je prof. dr. Teufik Goletić, šef Laboratorija i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, dodajući kako se radi o osobama iz Stoca, Mostara, Sarajeva i Konjica.

"Radi se o uzorcima koji su, kao visokosuspektni, uzeti za potvrdu sekvencioniranjem još 23. i 24. prosinca prošle godine. Dakle, mi smo još u to vrijeme imali sumnju u prisustvo omikron varijante, ali nismo izlazili u javnost s tim dok se ne provede sekvencioniranje, kao jedina metoda koja može potvrditi prisustvo varijantnog soja. Želim istaknuti da smo bez financijske podrške države uradili sekvencioniranje, a potom 1.000 kompletnih sekvenci SARS-COV-2 uploadali u GISAID iz BiH od ukupno dostupnih 1.097. Svi laboratoriji koje se bave sekvencioniranjem, kao dio doprinosa svjetskom javnom zdravlju i nauci, šalju svoje sekvence, odnosno deponiraju ih u GISAID bazu. U ovom trenutku jedini rezultati iz BiH u GISAID međunarodnoj bazi su oni iz našeg Laboratorija. Nadamo se da će i kolege iz ostalih laboratorija to učiniti", kaže Goletić.

Podatak da je od sumnjivih 94 uzorka, samo kod četiri pokazana omicron varijanta koronavirusa (B.1.1.529), potvrđuje da je na prostorima BiH još uvijek, ističe Goletić, dominantan delta soj.

"Uz delta varijantu imamo i dva uzorka koja pripadaju delta plus varijanti. Zašto je ovo sve važno? Zato što imamo idealno stanje za pojavu tzv. delmicron situacije u kojoj osobe istovremeno mogu biti inficirane sa oba varijantna soja. To u konačnici može rezultirati nepovoljnim kliničkim ishodima takvih infekcija. Drugim riječima nismo u prilici podcjenjivati sadašnju situaciju sa SARS-COV-2 misleći da, zbog omicron varijante, koja je po svemu sudeći blaža možemo zaboraviti na provođenje epidemioloških mjera i cijepljenje. Naprotiv, mislim da je to važnije sada nego ikada prije", naglasio je Goletić.

Podsjetimo, krajem prošlog mjeseca u OJ Klinička mikrobiologija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), otkriveno je deset slučajeva omikron varijantnog soja koronavirusa, a prije dva dana iz ovog zdravstvenog centra stigla je informacija da je na jednom uzorku otkriveno i prisustvo lambda varijantnog soja koronavirusa, što je prvi takav slučaj u našoj zemlji.