Gojer: U Sarajevu se sustavno progone katolici

Uz napomenu kako su sudski organi donijeli sramnu odluku, "neviđenih posljedica i konzekvenci po zajednički život u državi BiH da se kardinal Vinko Puljić protjera iz svog staništa", Gojer iznosi mišljenje da je to tek i samo vrhunac piramide sustavnog progona katolika iz Sarajeva.

Gojer naglašava kako o položaju Hrvata najbolje govori podatak o broju rukovodnih djelatnih mjesta na kojima se nalaze Hrvati-katolici.

-Nedavno je pretposljednji Hrvat-katolik, direktor smijenjen. U Vijeću Grada Sarajeva ne govori se hrvatskim jezikom, iako je on konstitutivan. Svi moji napori kao vijećnika Grada Sarajeva da se bar jezička ravnopravnost ozbiljno tretira u gradu nisu urodili plodom, ustvrdio je Gojer.

S obzirom na to da je na djelu, kako navodi, totalna marginalizacija Hrvata-katolika, Gojer naglašava da su to dovoljni argumenti za žurnu akciju Gradske uprave Sarajeva, Gradskog vijeća Sarajeva te županijskih vlasti.

-Nastavi li se ovakav progon katolika u Sarajevu, bojim se što će biti od zajedničkog života u državi BiH... Ne nestaje samo katoličanstvo u biološkom smislu iz Sarajeva i BiH, ovdje se radi o sustavnom udaru na drugo i drugačije u bosanskohercegovačkoj metropoli, upozorio je Gojer.

Također, pita što će biti s ostalim katolicima u Sarajevu i BiH, kad je sudbina "vrhovnog duhovnog pastira katoličkog puka dovedena do takve sramotne razine".

-Učinite nešto što će s dignitetom ojačati Vašu gradonačelničku poziciju, gospodine Behmen, jer Vi ste gradonačelnik i Hrvata-katolika, poručio je gradonačelniku Behmenu gradski vijećnik Gradimir Gojer.

M. Landeka/ slobodna dalmacija