GODIŠNJICA UBOJSTVA Grabovica se prisjeća ubojstva 33 hrvatska civila

Grabovica, Mostar, Hrvati, Armija RBiH, Grabovica, Grabovica, ratni zločin, Grabovica, Zločin
Arhiva

29. godišnjica stradanja Hrvata, civilnih žrtava Domovinskog rata iz Grabovice, koji su ubijeni od strane pripadnika Armije BiH biti će obilježena u petak - 9. rujna, priopćio je Organizacijski odbor.

U 11 sati planirano je polaganje vijenaca na spomenik civilnim žrtvama Domovinskog rata Grabovice i put križa od spomenika do groblja. Nakon toga će na mjesnom groblju uslijediti sveta misa.

Masakr u selu Grabovici, gotovo isključivo nastanjenom Hrvatima prije rata, dogodio se u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine, čak četiri mjeseca nakon što je Armija BiH u sukobu s Hrvatskim vijećem obrane zauzela ovaj dio Mostara. Tada su ubijena 33 hrvatska civila.

Haaško tužiteljstvo je u postupku protiv tadašnjeg načelnika glavnog stožera Armije BiH Sefera Halilovića tvrdilo kako je on izdao zapovijed da se vojnici 9. motorizirane i 10. brdske brigade iz sarajevskog 1. korpusa upute u Jablanicu kako bi sudjelovali u operaciji „Neretva 93“ protiv Hrvata. No, Haaški sud je Halilovića oslobodio kaznene odgovornosti za taj zločin.

Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije BiH za smaknuća obitelji Mandić i Zadro. Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.