GODINAMA NA CRNOJ LISTI Komšić i Bećirović podržali Tegeltiju za konzula BiH u Hrvatskoj

Bećirović i Komšić

Jednoglasnom odlukom Predsjedništva BiH, čovjek s američke crne liste i bivši predsjednik VSTV-a, Milan Tegeltija, odlazi u Rijeku gdje će obnašati funkciju počasnog konzula Bosne i Hercegovine.

Tako su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović složno dali "amen" da Tegeltija dobije novi unosan angažman iako je prije dvije godine završio na američkoj crnoj listi zbog, kako su naveli iz State Departmenta, visoke korupcije u periodu kada je obnašao funckiju predsjednika VSTV-a, piše Klix.

Iako je nepisana praksa da se članovi Predsjedništva "ne miješaju" jedni drugima u izbore kadrova za veleposlanike koje im "pripadnu", Komšić i Bećirović bi ipak trebali bh. javnosti objasniti zašto i kako su mogli dati suglasnost za imenovanje Milana Tegeltije na bilo koju funkciju s koje će predstavljati BiH uzimajući u obzir da su ga vlasti Sjedinjenih Američkih Država označile kao osobu ogrizlu u visokoj korupciji i to za vrijeme kada je obnašao jednu od najvažnijih funkcija u bh. pravosuđu. Pored toga, za Tegeltiju se vežu i druge afere.