Gnjatović: “Više radnika je svjedočilo da je ravnatelj ošamario invalida"

Gnjatović: “Više radnika je svjedočilo da je ravnatelj ošamario invalida"
eTrafika

Radnici Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida a.d. Banjaluka odbacili su sve tvrdnje v. d. ravnatelja Željka Ubiparipa da su im plaće, iako iscjepkane na rate, redovne, kao i da nema nikakvog mobinga, fizičkog nasilja ili nezakonitih radnji, te da je on prema njima i više nego susretljiv.

Kako su naveli predstavnici Sindikalne organizacije Centra, reagrajućii na Ubiparipovu izjavu za eTrafiku, o njegovoj “blagosti” svjedoči i situacija u kojoj je vidno pijan ošamario ratnog vojnog invalida, čemu su svjedočili radnici i zbog čega je intervenirala i policija.

“V. d. ravnatelj tvrdi da o fizičkom i verbalnom nasilju nema ni govora i da se kaje što je bio susretljiv. Međutim, radnici znaju da je istina drugačija. Svjedočili smo njegovom fizičkom obračunu kada je ošamario ratnog vojnog invalida. Postoji i zapisnik, jer je intervenirala policija. Možda bi se taj propust mogao okarakterizirati i kao produkt prekomjerne konzumacije alkohola. Međutim, mnogo su učestaliji verbalni napadi i psovanje o čemu postoje i snimci na kojima se čuje vrijeđanje radnika od strane v. d. ravnatelja”, tvrde sindikalci.

Navode o fizičkom napadu u Centru eTrafika je pokušala provjeriti u banjalučkoj policiji. Međutim, do zaključenja ovog teksta nisu dobili odgovor, te će ga objaviti naknadno.

Sindikalni predstavnik Miroslav Gnjatović kaže da u Centru plaće nisu redovne i da su kasnile četiri plaće, sve dok se nije povela priča o štrajku, kada su brže-bolje isplaćene tri i pol zaostale zarade.

“Tada nam je Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite isplatilo 90.000 KM kao pomoć za završetak fiskalne godine i kupovinu repromaterijala. Navod da, iako u četvrtinama, ipak dobijemo cijelu plaću u tijeku mjeseca, je u potpunosti netočan, jer da smo ih dobivali, ne bi nam četiri kasnile. Bilo je mjeseci kad smo dobivali samo po jednu četvrtinu. Trpjeli smo, imali razumijevanja. Žestoko nas je povrijedilo saznanje i priznanje da njegovi bliski suradnici primaju redovno cijele plaće. Povlašteni su na razne načine, pojedini toliko, da imaju poseban ulaz u zgradu da se ne vidi kada dolaze i odlaze, dok se nekima mjeri svaki minut. Isti ti ljudi primaju svaki mjesec visoke bonuse, dok za ostale radnike, koji grcaju u dugovima, ima posla, ali ne i zarada”, priča on.

Sindikalci pričaju da ih ravnatelj ponekad kažnjava odbijanjem od plaće pet i deset posto, a da im svake godine uskrati isplatu prijevoza bar za jedan mjesec. Predstavnici radnika govore da se direktor služi raznim nezakonitim radnjama i za mnoge od njih dostavili su pismene dokaze, poput tabele prihoda i rashoda, potrošnje goriva, kao i sporne paralelne pravilnike o radu sa šumom koeficijenata koje su prilagođavali prema vlastitom nahođenju.

“V. d. direktor navodi da ne postoji nijedan delikt koji mu se može pripisati. Evo jedan: Dug prema Fondu solidarnosti iznosi 11.083 KM, koje su uredno uzete od plaća radnika, ali nisu uplaćene Fondu. Gdje je nestao taj novac uredno umanjen radnicima od plaće? Evo i drugog: Centar na mjesečnoj razini troši od 8.000 KM do 9.000 KM na troškove goriva. Otkud toliko? Tražimo da inspekcija uradi svoj posao i da istinitost naših navoda provjeri do detalja”, kažu sindikalci.

Ipak, oni i dalje tvrde da nemaju ništa osobno protiv Ubiparipa, ali da neće prijeći preko nesavjesnog vođenja Centra.

“Važno je da naglasimo, da stvarno nemamo ništa osobno protiv v.d. ravnatelja, ali imamo protiv nehumanog i diskriminirajućeg načina rada njega i njegovih suradnika. Umirovljenik kojeg spominje v.d. ravnatelj je skupio hrabrosti da jasno kaže što zna. Pred svim radnicima je govorio o malverzacijama oko nabavljanja mašina i opreme, poslovanja i krađe novca. V.d. ravnatelj iznosi kontradiktorne izjave navodeći kako je jednu plaću dalo Ministarstvo, a tri smo zaradili iz proizvodnje, a odmah nakon toga govori da se dug povećava zbog nedovoljnog obima posla. Tko ovdje laže? Kako možemo u jednom mjesecu zaraditi tri plaće, uz nedovoljan obujam posla? Iako v. d. ravnatelja spominje da Centar nema mjesta za nove radnike, nedavno je zaposlio dva brata šefice komercijale, kćerku šefice računovodstva i još jednu ženu čiji roditelji imaju vrlo razvijen privatni biznis. Dakle, četvero zdravih radnika bez kvalifikacija i stručne spreme sada su na radnim mjestima koja zahtijevaju druge kvalifikacije u prebukiranom Centru”, istaknuli su sindikalci.

Radnici govore da je odlazak u mirovinu sedmoro radnika i dalje nejasan, jer pravnik tvrdi da novca za njihove doprinose nema i da je račun poduzeća potpuno prazan, iako je za ove namjene Ministarstvo uplatilo 142.000 KM. Troje umirovljenika je otišlo, a nitko ne zna što se događa s ostalih četvero i što se dogodilo s novcem.

“V. d. ravnatelja je i sam potvrdio i priznao da postoje dva pravilnika o radu, i za drugi kaže da nema datuma i da ima male i zanemarljive izmjene. Istina je da ti isti pravilnici imaju identičan broj protokola, datum, pečat, pa čak i iste gramatičke greške što nam ukazuje na pojedinačne izmjene istog dokumenta. Istina je i da je značajan broj članova pravilnika izmijenjen suštinski i da su određene odredbe samoinicijativno mijenjane u skladu sa situacijom u kojoj je v. d. ravnatelja imao želju da kazni pojedine radnike i provodi svoju samovolju. U Ministarstvu su rekli da takvo mijenjanje pravilnika predstavlja značajno kazneno djelo kojim bi se trebalo pozabaviti Tužiteljstvo. Kako su za kontrolu sredstava nadležni ravnatelj, te Nadzorni odbor, čiji mu sastav najbolje odgovara, jer mu je predsjednik pašanac, a preostali članovi uopće nisu tu, jasno je da on ne služi ničemu”, kažu oni.

Sindikalna organizacija Centra organizirala je u utorak, 25. siječnja, jednosatni štrajk upozorenja u Centru kako bi ukazali na postojeće probleme i pokušali da zaštite profesionalna, ekonomska, socijalna i radnička prava. Inspekcija je 11. siječnja ove godine utvrdila da nisu bile isplaćene plaće za listopad i studeni 2021. godine i naređeno je da one budu isplaćene. Sindikalci tvrde da inspekcija nije profesionalno i savjesno obavila svoje zadatke pa je izražena sumnja u njihovu nepristranost.

Podsjećamo, Željko Ubiparip, direktor Centra, rekao je za eTrafiku da su optužbe radnika i predstavnika sindikata neosnovane, te da mu uopće nije jasno zašto su zakazali štrajk, kada su im sve plaće isplaćene. O fizičkom i verbalnom napadanju radnika, rekao je on, nema ni govora, ali da se kaje jer je prema njima bio toliko susretljiv.

“Neka nađu samo jedan delikt kao primjer, što sam ja to uradio i koga sam napadao. Ja sam gore sedam godina i sad baš u trenutku kada imam koronu, kada imam problema i kada nam Vlada Srpske pomaže i izlazi u susret, počinju štrajk. To sve predvode jedan od bivših radnika, sada umirovljenik, koji želi nastaviti raditi po ugovoru o djelu i drugi koji je tražio da mu zaposlim sestru. Obojici sam rekao da to ne mogu jer smo prebukirani i u ovim uvjetima nema mjesta za nove ljude”, rekao je Ubiparip za eTrafiku.

Ravnatelj Centra potvrdio je tada da plaće isplaćuje u četvrtinama, a kao objašnjenje za to ponudio je činjenicu da se vrlo često događaju blokade računa zbog nagomilanih dugova. Također, potvrdio je da postoje dva pravilnika o radu.

“Istina je da je plaća u četvrtinama, ali samo zato jer ne smijem da čekam kada će nam se dogoditi neka sitna blokada računa pa da svi ostanu bez plaća. Ipak, u tijeku mjeseca svi dobiju kompletnu zaradu. Izlazio sam im u susret možda i više nego što treba i to slobodno recite. Kad god dođu u stanje potrebe ili imaju neki problem, davao sam i unaprijed plaću da im pomognem. Ako sam tu grešan, neka sam. Onima koji imaju velike kredite i koji ih moraju servisirati redovno sam uvijek pomagao jer je ljudski, ali mi nije jasno otkud priča o mobingu i napadanju sada, a sedam godina toga nije bilo. Meni to nije svojstveno, kao čovjeku, da ikoga napadam. Čak se i inspekcija posljednji put kada su dolazili čudila navodima prijave jer nema argumenata”, tvrdi Ubiparip.

Ubiparip je potvrdio postojanje dva pravilnika o radu donesena iste godine, a za ovaj drugi kaže da nema datuma i da ima tako male i zanemarljive izmjene.

“Štrajkači sada traže da se plaće obračunavaju po stručnim spremama, a sve vrijeme se bunili ovi zdravi sa stručnim spremama, jer imaju minimalne plaće”, kaže on.

Dugovi Centra danas iznose oko tri milijuna maraka što ozbiljno ugrožava njegov dalji rad. Prema dobavljačima dugovi su porasli na 800.000 maraka, od čega za struju 620.000 KM, zbog čega je potpisan reprogram čija mjesečna rata iznosi 4.191,95 KM. Dug prema UIO BiH iznosi 6.580 KM, prema Poreznoj upravi RS preko 2,2 milijuna maraka itd. Dugovi su postojali i prema radnicima, ali su nedavno izmireni.