FOTO  GLAVOBOLJA ZA GRAĐANE Cijena dizela bliže 4 nego 3 KM, benzin gotovo 3 KM, ali poskupljenjima nije kraj

Benzinske crpke
hercegovina.info

I dok se vlasti u BiH bave ponovnim prebrojavanjem glasačkih listića, potragom za istima budući da ih je preko 100.000 i nestalo, građane je dočekao novi udar na džepove i skuplje cijene goriva. One su danas prema aplikaciji Federalnog ministarstva trgovine bliže 4 nego 3 KM po litri, prešle su zapravo granicu od 3,5 KM. No, nova poskupljenja se očekuju danas i sutra.

Cijene dizela tako se u Mostaru kreću od najjeftinije 3,16 KM na Petrol benzinskoj crpki u Potocima, do čak 3,56 KM koliko ćete izvojiti na EOL Petrol benzinskoj crpki. Kada je riječ o benzinu on je najjeftiniji na Selex benzinkoj crpki u Vrapčićima, dok je najskuplji na Petrol postaji na Žovnici.

U Čapljini se najjeftiniji dizel može natočiti na Gaz benzinskoj crpki u Gabela Polju, dok većina crpki gornju cijenu drži u iznosu od 3,36 KM. Gaz crpka ima i najjeftiniji benzin po cijeni od 2,66 KM, dok je nasjkuplji na Holdina i G-Petrol crpkama gdje je cijena 2,86 KM.

Gornja granica dizela u Čitluku je 3,36 KM na gotovo svim benzinskim crpkama, dok Oil Benz i Barbarić benz imaju nešto jeftiniji dizel po cijeni od 3,26 KM. Što se tiče cijene benzina ona se kreće od 2,76 KM do 2,81 KM.

Dizel u Ljubuškom najjeftinije se može natočiti po cijeni od 3,16 KM na nekoliko benzinskih crpki, dok dvije TI Oil crpke drže cijenu od 3,31 KM. Kada je riječ o benzinu njegova donja granica je 2,71 KM na tri benzinske crpke: Perić, K-Benz i Antunović AGS, dok Holdina u Zvirićima ima cijenu od gotovo 3 KM, točnije 2,96 KM.

U Širokom Brijegu dizel je također probio granicu od 3,50 KM. Tako je najskuplje isti natočiti na Zoimpex benzinskoj crpki u Knešpolju po cijeni od 3,51 KM, dok veliki broj crpki drži najnižu cijenu od 3,16 KM. Zoimpex benzinska ima i najskuplji benzin po cijeni od 2,96 KM, dok najjeftiniji ima Jam Benz i iznosi 2,71 KM.

U Posušju najjeftini dizel možete natočiti na F1 po cijeni od 3,21 KM, dok je on najskuplji na BGL benzinskoj crpki i za njega je potrebno izdvojiti 3,46 KM. Benzin gotovo sve benzinske crpke u ovoj općini drže po cijeni 2,86 KM, dok ga se na BGL i Lageru može pronaći za 2,81 KM, a na TI Oilu i Dravel crpki po još nižoj cijeni od 2,76 KM.

Najjeftiniji dizel u Grudama može se natočiti na G-Petrolu po cijeni od 3,21 KM, dok je on najskuplji na HIFA i TI Oil benz gdje ćete izvojiti 3,36 KM. Što se tiče benzina njegova najniža cijena je 2,76 KM na Mina benz, dok HIFA i G-Petrol imaju gornju granicu od 2,86 KM.

U Tomislavgradu najniže cijene dizela imaju dvije benzinske crpke Coral i Avangarde benz po cijeni od 3,21 KM, dok je on najskuplji na Nestro Petrol benz i iznosi 3,46 KM. Nestro Petrol, Coral i BTG imaju pak najjeftiniji benzin po cijeni od 2,71 KM, dok je on najskuplji na KG Oil i iznosi 2,91 KM.

Podsjetimo, hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su zastupnici još 4. listopada trebali razmatrati Izvješće o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvješća o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH otkazana je.

Naime, na sjednicu nije došao nitko od zastupnika iz srpskog kluba te zbog toga nije bilo kvoruma za održavanje sjednice.