GLAVNI PROBLEM ZA HERCEGOVINU Pijemo, pušimo, loše nam se sprema

Emir Fazlibegović
Hercegovina.info

U Mostaru se 21 godinu zaredom organizira kampanja 'Dani srca' koja je posvećena prevenciji kardiovaskularnih problema. Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska srčana federacija proglasila je 29. rujna Svjetski dan srca. U tom danu u žižu svjetske javnosti stavlja se problem kardiovaskularnih bolesti. Čitav tjedan organiziraju se razne aktivnosti radi angažiranja građana vezano za ove bolesti. Prije svega nužne su promjene stila života, načina ishrane i ostalih faktora rizika koji su ključni u oboljevanju srca.

Brojke nam ne idu u korist.

„Slabo vodimo računa o zdravlju. Cijela država, samim tim i Mostar u visokom su riziku, još smo u onoj zoni koja nije uspjela zaustaviti incidenciju porasta oboljena od kardiovaskularnih bolesti, niti smo, nažalost, učinili bilo što za pozitivne trendove. Iako se vide neki blagi pomaci da sve više ljudi šeta, inicijativa da se zabrani pušenje u zatvorenom prostoru i sl. Trebamo doći do toga da čovjek bude svjestan da može najviše sam sebi pomoći, negoli lijekovi i medicina“, naveo je Emir Fazlibegović za hercegovina.info, tajnik Udruge kardiologa HNŽ.

O zdravlju vodimo malo ili nimalo računa.

„Kod nas 50% odraslog stanovništva puši, to je glavni problem za Hercegovinu. Malo se krećemo, slabo se bavimo fizičkim aktivnostima i sportom, previše sjedimo za kompjuterom i mobitelom. Dalje, ishrana nam je loša i nezdrava, često se okrećemo gotovim proizvoda koji su puni masnoća, soli i drugih aditiva koji štete našem zdravlju“

Korona je dodatno ubrzala narušavanje zdravlja građana.

„Korona je doprinijela većem broju srčanih oboljenja i lošijem završetku. Onaj tko ima povišen tlak, šećernu bolest, astmu, bronhitis i dr., on sigurno teže podnosi posljedice korona infekcije koja je sustavna bolest i uništava naš kardiovaskularni sustav te izaziva komplikacije tipa plućne embolije, moždanog i srčanog udara. Uz stres i faktore stresa zbog protuepidemijskih rizika, obiteljskih predispozicija, onda dolazi i koronavirus koji ubrzava te procese i nastanak malignih formi kardiovaskularnog sustava", zaključuje kardiolog Emir Fazlibegović.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.