GLAVNI AKTER U BIJEGU, KUM ČEKA PRESUDU Izricanje presude zbog pucnjave u Čapljini u ponedjeljak

Most Franje Tuđmana u Čapljini
Hercegovina.info

Na Županijskom sudu u Mostaru danas je nastavljeno suđenje Adrijanu Jurkoviću zbog pucnjave u Čapljini 2020. godine, tijekom koje je Igor Čolić zadobio prostrijelne rane na nogama. 

Pucnjava se dogodila u kolovozu 2020., otkada je Matko Križanović koji je pucao u Čolića u bijegu. Sudi se pak njegovu kumu, kojeg optužnica tereti da je poticao Križanovića na ubojstvo Čolića. 

Na današnjem ročištu svjedočio je sudski vještak Nijaz Smajić, stalni sudski vještak iz područja balistike i forenzike iz MUP-a Sarajevske županije. 
Uz jake snage sudske policije i velik broj pratitelja ovog ročišta, vještak je iznio svoje viđenje situacije, tj. pucnjave u kojoj je Matko Križanović upucao Čolića. Križanović je od te noći u bijegu od pravosudnih organa BiH, a optuženi Jurković jedini na optuženičkoj klupi, jer je bio na mjestu događaja, te prema optužnici, navodio Križanovića da ubije Čolića.

Vesna Pranjić, tužiteljica u ovom predmetu ispitivala je sudskog vještaka o tehničko-egzaktnim podacima u trenutku pucanja iz vatrenog oružja kalašnjikov, broju čahura i smjeru pada čahura koji bi mogli otkriti preciznije podatke od onih kojima se raspolaže. 

Obitelj i odvjetnik Haris Hakalović smatraju da su optužbe koje stavljaju na teret Jurkovića preteške. Odvjetnik optuženog Jurkovića branio je tezu da nitko od navedenih nije mogao čuti nikakvo poticanje na ubojstvo kako su ranije naveli oštećeni iz ovog slučaja jer su kasnije brojni svjedoci tvrdili da se zbog glasne glazbe u nizu kafića nije moglo normalno komunicirati jer su se došaptavali na uho, a kamoli čuti što se govori na udaljenosti od 14 metara. 

Treba kazati da je čapljinski gradonačelnik nakon ove pucnjave spočitao načelniku PU Čapljina narušenu sigurnosnu situaciju u Čapljini, spočitavši Mariju Zovki nerad, odlazak kući nakon doručka, nakon čega je Zovko odgovorio da Vidiću neće biti daljinski upravljač, i da je policija učinila što je u njihovoj moći. 

“Što se tiče događaja od dana 7. kolovoza 2020. godine, kada je u 20,30 sati, u Ulici Mate Bobana, u Čapljini, došlo do upotrebe vatrenog oružja želim istaknuti da su policijski službenici ove PU I MUP-a, zajedno sa tužiteljicom Županijskog tužiteljstva HNŽ, postupili pravodobno i efikasno, u okvirima svojih nadležnosti. Uniformirana policija ove PU je odmah izišla i osigurala lice mjesta, tužiteljica je s ekipom za očevid Sektora krim. policije MUP-a HNŽ izvršila očevid, poduzete su mjere na pronalasku počinitelja, u čemu su sudjelovali i pripadnici Jedinice za podršku MUP-a HNŽ. Jedan počinitelj uhićen i nad istim se provodi kriminalistička obrada, a za drugim počiniteljem je raspisana međunarodna potraga zbog sumnje da se nalazi na području susjedne države”, zaključio je tad Marijo Zovko u izjavi za Hercegovina.info. 

Sudsko vijeće predvođeno Danielom Dalipagić-Rizvanović u ponedjeljak će izreći presudu Jurkoviću.