GENERALNI ŠTRAJK U ZHŽ Prosvjetari žele veće plaće, kolektivni ugovor i bolje uvjete rada u školama

Jasminka Petric
Ilustracija/Hercegovina.info

U srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke za 24. studenog najavljen je generalni štrajk. Razlozi sa isti su nepotpisivanje kolektivnog ugovora, nepostizanje dogovora o postotku povećanja plaća, ali i loši uvjeti rada u školama. Predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ZHŽ-u Jasminka Petric za Hercegovina.info kaže kako su se Vlada ŽZH i Ministarstvo obrazovanja oglušili na njihove zahtjeve.

"Na skupštini Sindikata u petak smo donijeli odluku da 24. studenog idemo u generalni štrajk. Vlada ŽZH i Ministarstvo obrazovanja imali su cijeli tjedan da nam se jave, a to nisu učinili. Odluka o generalnom štrajku je najprije donesena u ponedjeljak 5. studenog. Oni su se po zakonu morali javiti na mirenje u roku pet dana, ali to nisu uradili. Nakon toga smo u petak donijeli već spomenutu odluku. Hoće li to uraditi u ovom tjednu ne znam. Mislim kako ćemo gotovo sigurno ići u najavljeni generalni štrajk. Mi ne odstupamo o svojih zahtjeva, a to su; novi dogovor o postotku povećanja plaće, potpisivanje kolektivnog ugovora i poboljšanje uvjeta rada u školama. Ta tri zahtjeva smo istaknuli, ali problema je puno više", ističe Petric.

Ponuđeno im je povećanje od pet posto, baš kako je to učinjeno i 2017. godine, ali su prethodno plaće smanjene za osam posto.

"To je bilo samo kozmetičko povećanje. To su učinili zbog naših prijetnji štrajkom. Tada smo malo uhvaćeni u raskoraku i 'zakočili smo'. Istu stvar su planirali napraviti i ovog puta. Čim smo spomenuli generalni štrajk, oni su ponovno ponudili povećanje od pet posto. Na to nećemo pristati", kaže.

Kada je riječ o lošim uvjetima rada u školama Petric kaže. "Primjerice neke škole samo na papiru imaju grijanje, a njega zapravo nema. Ljudi rade, a djeca sjede u učionicama u zimskim jaknama. Zatim u nekim školama se najprije mora pokupiti mišji izmet da bi se moglo ući u učionice ili dvoranu. Većina škola od pribora ima ploču i kredu i to je sve. Namještaj je u užasnom stanju. Neke klupe u mojoj školi su još iz vremena dok sam osobno išla u istu, a to je bilo davno. Također, neke škole imaju problem s prijevozom učenika.  Učenici moraju trčati sa zadnjeg sata jer prijevoznici diktiraju tempo kada autobusi kreću. O tome se ne priča. Priča se o modernizaciji sustava što je samo mazanje očiju javnosti, a stvarno stanje u školstvu je preteško i loše. Nitko se ne želi pozabaviti time i uhvatiti se u koštac s problemom jer bi to pokazalo njihove slabosti", zaključila je predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ZHŽ-u Jasminka Petric.

Unatoč svemu u Sindikatu su i dalje otvoreni za razgovor, a hoće li do istog doći ostaje nam za vidjeti u narednim danima. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.