GEN-I Tko stoji iza kompanije sa samo jednim zaposlenim i prihodom većim od milijarde KM

gen-i
Avaz

Kompanija GEN-I d.o.o. Sarajevo našla se među 20 tvrtki sa najvećim prihodima u Federaciji BiH prema podacima za 2023. godinu, piše Biznisinfo.

Ova kompanija je lani imala ukupne prihode od oko 357 milijuna KM, kao i dobit od 347 tisuća maraka

Vlasnici kompanije su iz Slovenije, a posluje u Srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europ, piše Avaz.

Inače, ranijih godina firma je imala još veće prihode. Tako je 2022. godine, također sa jednim zaposlenim, imala prihode od čak 761 milijun maraka, a godinu prije toga 431 milijun KM.

Podsjetimo da je 2022. godina bila obilježena visokom cijenom energenata ali i električne energije, nakon napada Rusije na Ukrajinu. Prošle godine se tržište stabiliziralo.

Na web stranici ove kompanije isitču kako su jedna od najbrže rastućih i najinovativnijih firmi na europskom energetskom tržištu.

"Izrasli smo iz male kompanije za trgovinu energijom koja je izazvala utvrđene tržišne norme i obrasce, u međunarodnu Grupu koja posluje na više od dvadeset europskih tržišta i donosi financijsku korist svojim potrošačima energije dok promiče digitalnu zelenu transformaciju energetskog sustava i društva u cjelini", piše na njihovim stranicama.

Vodeća tvrtka za trgovinu energijom

Postali su vodeća tvrtka za trgovinu energijom u regiji i vodeći opskrbljivač električnom energijom u Sloveniji te jedini opskrbljivač koji isporučuje električnu energiju bez ugljika za sve svoje slovenske kupce.

Međutim, većinu prihoda i neto dobiti ostvaruju poslovanjem na stranim tržištima, a BiH je jedno od njih.
Njihov obim trgovanja desetak je puta veći od ukupne potrošnje električne energije u cijeloj Sloveniji.

Ovu kompaniju u BiH zastupa Predrag Savić, stručnjak za električnu energiju iz Beograda. Prije GEN-I radio je za Elektromrežu i Elektroprivredu Srbije.

Čelnik ove kompanije do 2021. bio je aktualni premijer Slovenije Robert Golob.