GDJE PRESTAJE LOGIKA POČINJE FEDERACIJA Ako je djelatnik tvrtke negativan plaća ZZO, ako je pozitivan plaća poduzeće

GDJE PRESTAJE LOGIKA POČINJE FEDERACIJA Ako je djelatnik tvrtke negativan plaća ZZO, ako je pozitivan plaća poduzeće

Refundaciju od strane ZZO-a kada je u pitanju koronavirus u HNŽ-u je moguća samo dok ste negativni, u izolaciji, a ako se utvrdi da ste pozitivni istu nećete dobiti. Tvrdi to djelatnica poduzeća iz Mostara navodeći da su dobili naknadu za kolegu koji je bio u izolaciji, dok ona koja je bila pozitivna istu nije mogla dobiti. Pita gdje je tu logika.

U ZZO-u HNŽ-a manje-više potvrđuju nam da je to tako, i to temeljem federalnih zakonskih rješenja. Člankom 42. Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH utvrđeno je kada osiguranici imaju pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad.

“Člancima 56. i 57. istog Zakona je utvrđeno kada i u kojim slučajevima naknada plaće za privremenu spriječenost za rad se isplaćuje na teret sredstava pravne/fizičke osobe za prva 42 dana, odnosno 7 dana, a kada i u kojim slučajevima se ista odmah isplaćuje odmah na teret sredstava županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja. Rukovodeći se člankom 47. važećeg Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, osiguranici koji su rješenjem inspektorata Ministarstva zdravstva stavljeni u izolaciju, odnosno zdravstveni nadzor zbog sumnje na COVID 19, u ugovornim zdravstvenim ustanovama primarne zdravstvene zaštite izabrani liječnik vodi pod šifrom 'Z20' koja se odnosi na 'izolirane kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknada u ovom slučaju isplaćuje se odmah na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja, a sve u skladu sa člankom 57. stavak 1. Zakona o zdravstvenog osiguranja FBiH. U trenutku kada se navedena zarazna bolest klinički i dijagnostički potvrdi, osiguranika izabrani liječnik vodi pod šifrim oboljenja 'bolest' i za prva 42 dana naknadu za privremenu spriječenost za rad isplaćuje poslodavac u skladu sa članom 56. stavak 1. točka 1. istoga Zakona”, kaže glasnogovornica ZZO-a Alenka Ban.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.