GDJE PRESTAJE LOGIKA POČINJE FEDERACIJA Ako je djelatnik tvrtke negativan plaća ZZO, ako je pozitivan plaća poduzeće

Alenka Ban, ZZO, vijesti

Refundaciju od strane ZZO-a kada je u pitanju koronavirus u HNŽ-u je moguća samo dok ste negativni, u izolaciji, a ako se utvrdi da ste pozitivni istu nećete dobiti. Tvrdi to djelatnica poduzeća iz Mostara navodeći da su dobili naknadu za kolegu koji je bio u izolaciji, dok ona koja je bila pozitivna istu nije mogla dobiti. Pita gdje je tu logika.

U ZZO-u HNŽ-a manje-više potvrđuju nam da je to tako, i to temeljem federalnih zakonskih rješenja. Člankom 42. Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH utvrđeno je kada osiguranici imaju pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad.

“Člancima 56. i 57. istog Zakona je utvrđeno kada i u kojim slučajevima naknada plaće za privremenu spriječenost za rad se isplaćuje na teret sredstava pravne/fizičke osobe za prva 42 dana, odnosno 7 dana, a kada i u kojim slučajevima se ista odmah isplaćuje odmah na teret sredstava županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja. Rukovodeći se člankom 47. važećeg Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, osiguranici koji su rješenjem inspektorata Ministarstva zdravstva stavljeni u izolaciju, odnosno zdravstveni nadzor zbog sumnje na COVID 19, u ugovornim zdravstvenim ustanovama primarne zdravstvene zaštite izabrani liječnik vodi pod šifrom 'Z20' koja se odnosi na 'izolirane kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini'.

Naknada u ovom slučaju isplaćuje se odmah na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja, a sve u skladu sa člankom 57. stavak 1. Zakona o zdravstvenog osiguranja FBiH. U trenutku kada se navedena zarazna bolest klinički i dijagnostički potvrdi, osiguranika izabrani liječnik vodi pod šifrim oboljenja 'bolest' i za prva 42 dana naknadu za privremenu spriječenost za rad isplaćuje poslodavac u skladu sa članom 56. stavak 1. točka 1. istoga Zakona”, kaže glasnogovornica ZZO-a Alenka Ban.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.