GDJE NA OBITELJSKI ODMOR Albanija i Turska povoljnije od Neuma, Grčka i Francuska daleko najskuplje na Mediteranu

ljetovanje,cijene,Makarska,Neum,antalija,santorini,budva,saranda

Planiranje obiteljskog odmora može biti izazovno, posebno kada je u pitanju pronalaženje prikladnog smještaja koji zadovoljava potrebe svih članova. Obitelji s djecom imaju specifične zahtjeve, uključujući prostor za sve članove, udobnost, blizinu zanimljivih atrakcija i, naravno, pristupačne cijene. U ovom članku uspoređujemo cijene smještaja za obitelj s četveročlanim sastavom. U računicu smo ubrojili roditelje i dvoje djece u dobi od 7 i 12 godina, te smo odabrali nekoliko popularnih gradova koje Hercegovci inače vole kao ljetovališta, ali i neke koje tek počinju otkrivati.

Osam država, osam noćenja, apartmanski smještaj, početak srpnja

U ovaj usporedni test tako smo ubacili Neum, Makarsku, Sarandu, Budvu, Antalyu, Nicu, Sozopol i Santorini. Tako da je postavljen okvir koji uzima u obzir i zemljopisnu blizinu, atraktivnost i prosječne cijene u 8 različitih država, bilo da ste odlučili otići na more u BiH, u obližnju Hrvatsku ili na neki malo udaljeniju destinaciju, naš cilj je pružiti vam pregled troškova smještaja u ovim destinacijama kako biste mogli donijeti informirane odluke prilikom planiranja obiteljskog odmora. Usporedili smo različite smještaje za 4 osobe, vodeći se filterom koji nam daje najpovoljnije ponude, a zatim ponude koje imaju najbolji omjer dobrih recenzija i cijene. Kao referentne datume uzeli smo period od 01.07. do 09.07. tako da bi odmor počeo u subotu, prvog, a završio u nedjelju, 9. srpnja.

U nastavku teksta pročitajte više o cijenama smještaja u Neumu, Makarskoj, Sarandi, Budvi, Antalyi, Nici i Santoriniju, te vidite je li neko od ovih ljetovališta savršena destinacija za obiteljski odmor koji odgovara vašem proračunu i preferencijama.

Neum, BiH

Naš jedini grad na obali Jadranskog mora, Neum je popularno ljetovalište koje privlači obitelji iz cijele BiH, ali i sve više stranaca. Ovaj grad u Bosni i Hercegovini nudi raznolik izbor smještaja, uključujući hotele, apartmane i kuće za odmor. Cijene smještaja u Neumu su relativno pristupačne, posebno za obitelji s djecom, no ono što je naše pretraživanje pokazalo je kako je već sada puno smještajnih kapaciteta rezervirano za srpanj i kolovoz.

ljetovanje,cijene,Makarska,Neum,antalija,santorini,budva,saranda

Najpovoljnija ponuda u Neumu za traženi period je 775 KM za sobu s vlastitom kupaonicom, 750 metara od mora. Nakon nje slijedi comfort apartman koji bi za 8 noćenja platili 915 KM.

U skupljoj varijanti, malo luksuznije opremljen apartman, udaljen 200 do 300 metara od plaže, prosječna obitelj  platila bi između 1265 i 1500 KM.

Makarska, Hrvatska

Makarska je dugogodišnje omiljeno ljetovalište mnogih Hercegovaca ali i gostiju iz unutrašnjosti BiH. Prelaskom Hrvatske s kune na euro, skočile su i cijene u ovom popularnom ljetovalištu, o čemu smo već pisali, a smještaj koji nam se pokazao kao najpovoljniji pod našim početnim uvjetima je između 850 i 1000 maraka.

ljetovanje,cijene,Makarska,Neum,antalija,santorini,budva,saranda

Za malo više luksuza i komfora u Makarskoj ćete platiti između 1200 i 1600 KM.

Saranda, Albanija

Smještena na južnoj obali Albanije, Saranda je destinacija koja sve više privlači turiste, uključujući i obitelji s djecom. Ovaj ljupki grad nudi raznovrsne mogućnosti smještaja, uključujući hotele, apartmane i obiteljske kuće. Cijene smještaja u Sarandi su dosta povoljnije u usporedbi s drugim popularnim destinacijama na Mediteranu. Saranda nudi tirkizno more, bogatu kulturu i prekrasne pješčane plaže, kao i lokalne znamenitosti poput povijesne tvrđave Lekursi. Mana je jedino loša prometna povezanost BiH i Albanije.

ljetovanje,cijene,Makarska,Neum,antalija,santorini,budva,saranda

Cijene su zato izrazito povoljne. Malo dalje od plaže smještaj za 8 noćenja može se naći i za 500 KM, dok je nešto luksuznija varijanta između 600 i 800 KM.

Budva, Crna Gora

Budva je jedno od najpoznatijih ljetovališta u Crnoj Gori, poznato po svojim slikovitim plažama i noćnom životu. Ovaj grad nudi raznolik izbor smještaja za obitelji, uključujući hotele, apartmane i obiteljske vile. Cijene smještaja u Budvi mogu varirati ovisno o sezoni, ali postoje opcije koje odgovaraju različitim proračunima. Osim plaža, Budva nudi i kulturne atrakcije, povijesne znamenitosti te razne mogućnosti za obiteljske aktivnosti poput vožnje biciklom i izleta u nacionalne parkove. 
ljetovanje,cijene,Makarska,Neum,antalija,santorini,budva,saranda

Smještaj u Budvi se za jednu prosječnu obitelj tako kreće od 700 do 800 KM ako želite uštedjeti pa do nekih 1200 KM za malo veći komfor i blizinu obale.

Santorini, Grčka

Santorini, jedan od najljepših grčkih otoka, poznat je po svojim bijelim kućama, plavim kupolama i spektakularnim zalascima sunca. Obiteljima su dostupni različiti obiteljski apartmani i kuće za odmor s čarobnim pogledom na more. Cijene smještaja na Santoriniju mogu varirati ovisno o lokaciji i sezoni, ali pružaju vam mogućnost da doživite nevjerojatnu ljepotu ovog otoka. Na njemu možete uživati u istraživanju malih slikovitih sela, kupanju na crnim vulkanskim plažama i istraživanju bogate povijesti i kulture otoka. Smještaj na otoku platit ćete u najjeftinijoj varijanti 1500 KM, i to za šator u glamping kampu, dok ćete za hotelski ili apartmanski smještaj morati pripremiti između dvije i tri tisuće maraka.

ljetovanje,cijene,Makarska,Neum,antalija,santorini,budva,saranda

Antalya, Turska

Antalya, smještena na turskoj rivijeri, jedna je od najpopularnijih destinacija za odmor na Mediteranu. Puno obitelji iz BiH se zadnjih godina odlučuje za ljetovanje u Turskoj. Obiteljima će biti dostupne brojne mogućnosti smještaja, uključujući luksuzne hotele s obiteljskim apartmanima i resortima s mnogobrojnim sadržajima za djecu. Cijene smještaja u Antalyi variraju ovisno o kategoriji smještaja i razdoblju posjeta, ali postoje opcije za različite proračune. Uživati se može u beskrajnim pješčanim plažama, vodenim parkovima i bogatoj turskoj kulturi i gastronomiji koja će zadovoljiti sve članove obitelji. Najniže cijene apartmana i soba kreću se oko otprilike 600 KM za 8 noćenja, dok će nešto bolje opremljena varijanta smještaja obiteljski proračun smanjiti za 1200 do 1500 KM.

ljetovanje,cijene,Makarska,Neum,antalija,santorini,budva,saranda

Nica, Francuska 

Smještena na francuskoj rivijeri i dio je Azurne obale. Nica je sofisticirana destinacija koja nudi nevjerojatne plaže, prekrasnu arhitekturu i izvrsnu gastronomsku scenu. Obiteljima su na raspolaganju različite opcije smještaja, uključujući hotele i apartmane. Cijene smještaja u Nicei mogu biti nešto više u usporedbi s nekim drugim gradovima, ali zato nudi uživanje u elegantnom okruženju, dječjim parkovima i mnoštvu kulturnih aktivnosti koje će oduševiti sve članove obitelji. Cijene jesu malo skuplje, ali je Azurna obala, kao destinacija sve privlačnija turistima sa ovih prostora.

U Nici ćete tako 8 noćenja u komfornom apartmanu platiti nešto manje od 2000 maraka. Luksuznije varijante mogu dosezati i neke vrtoglave svote, no mi smo našli sjajno ocijenjen apartman u centru grada za 3700 KM.

ljetovanje,cijene,Makarska,Neum,antalija,santorini,budva,saranda

Sozopol, Bugarska

Iako mnogima Bugarska nije prva asocijacija kada se priča o ljetovanjima, ulaskom u EU, turisti su počeli otkrivati rivijeru ove zanimljive balkanske države. Smješten na obali Crnog mora u Bugarskoj, Sozopol je šarmantni gradić s bogatom poviješću i prekrasnim plažama. Obiteljima su na raspolaganju raznolike mogućnosti smještaja, uključujući hotele, apartmane i obiteljske pansione. Cijene smještaja u Sozopolu su pristupačne, što ga čini privlačnim izborom za obiteljski odmor. Uživati se može u slikovitom starom gradu s uskim ulicama, plažama s plitkim vodama i prirodnim ljepotama. Sozopol je također poznat po svom kulturnom nasljeđu i organizira razne kulturne događaje tijekom ljeta, što će obogatiti vaše iskustvo u ovom prekrasnom bugarskom ljetovalištu.

Cijene su relativno povoljne, sav je smještaj blizu plaže, pa ćete tako onu jeftiniju varijantu platiti oko 1000 KM, dok je malo luksuznije opremljen apartman između 1200 i 2000 KM.

ljetovanje,cijene,Makarska,Neum,antalija,santorini,budva,saranda

Naravno, ovdje su u razmatranje uzete samo cijene smještaja. Prehrana, prijevoz, razni dodatni troškovi također se moraju ukalkulirati u konačni proračun.

Uz to, svakako treba dodati i da je bilo koji od smještaja koje smo u ovom tekstu naveli za dobar dio građana BiH misaona imenica s obzirom na prosječnu plaću i visinu potrošačke košarice. Primjera radi, najjeftinij smještaj, onaj u Sarandi od 500 KM, opet iznosi oko pola prosječne plaće. Kada se tome zbroji cijena putovanja i ostalih troškova, poput parkinga, hrane, pića, izlazaka itd. opet zvuči kao nedosanjani san za dobar dio građana BiH.

Mnogi će Hercegovci i dalje ići na dnevne varijante autom po Makarskoj rivijeri, dok se dio građana svakako grozi mora i bira odmor na planinama ili jezerima.

Mnogima pak Neum ostaje i dalje glavna destinacija budući da i dalje postoji jeftin smještaj koji se nalazi daleko od plaže i ne oglašava se na bookingu, a velika prednost je i činjenica da je konačno cestovno povezan s ostatkom BiH, pa je uvelike olakšano putovanje prema tom biseru BiH. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.