GDJE LJETUJU BH. GRAĐANI? U Sarajevu najtraženiji Turska, Egipat i Tunis, najveće razočarenje im je Jadran u Hrvatskoj

putujem, aviokarte, letovi, malta, trst, turistički vaučeri, ljetovanje, turizam, putovanja, turističke agencije, cijene

I ove godine građani BiH ne štede za godišnji odmor. Barem tako su kazali u nekoliko turističkih agencija u Sarajevu.

Iako su cijene skuplje u odnosu na prošlu godinu, prodaja aranžmana, u turističkim agencijama, ide dobro za srpanj i kolovoz, a najtraženiji su Turska, Egipat, Tunis.

Bus opcije i krstarenja

"Kada je riječ o Turskoj, antalijska i egejska regija su u ponudi, a tražene su i Hurgada u Egiptu i ljetovališta u Tunisu. Ove godine uveli smo i novitete, a to je Grčka - Glifada i Lutraki. Za ljubitelje drugačijeg odmora, tu si i MSC krstarenja. Polasci su za nekoliko dana na tri različita broda sa isplovljavanjima iz Genove u Italiji. To su skuplja putovanja, ali pored njih imamo i bus opcije, a fokus je Španjolska, odnosno kombinacija Italije, Španjolske i Azurne obale", kaže za Faktor Imelda Čengić iz Turističke agencije Sol Azur.

Kad su u pitanju obiteljska ljetovanja, Čengić ističe da je uvjerljivo najtraženija Turska koja ima najveći nivo usluge i prilagođena je odmoru s djecom.

"U samom vrhu sezone, a to su predstojeći srpanj i kolovoz, cijena aranžmana za odraslu osobu kreće se od 1.800 do 2.000 KM za boravak u prosječnom hotelu. Četveročlanoj obitelji za sedam dana potrebno je oko 6.000 maraka i sve je all inclusive. Naravno, cijena ovisi od uzrasta djece. Tako djeca do dvije godine ne plaćaju ništa osim taksi za kartu koje su simbolične. Djeca od dvije do 13 godina plaćaju puni iznos karte i transfere na destinaciji. Troškove u hotelima uglavnom snose odrasle osobe. Djeca starija od 13 godina plaćaju sve isto kao i odrasle osobe", navodi Čengić.

Cijene sedmodnevnog boravka u Egiptu i Tunisu su slične, s tim da je Tunis ipak nešto malo povoljniji, kaže Čengić, pa se aranžmani kreću oko 1.300 KM po osobi, dok je za Egipat potrebno izdvojiti još oko 300 maraka.

"U Grčkoj je nešto drugačija ponuda jer usluga u hotelima varira. U Egiptu i Tunisu većinom je usluga all inclusive ili ultra all inclusive. Grčka ima koncept od noćenja s doručkom do all inclusive i cijene su tome prilagođene. Tako noćenje s doručkom košta od 1.000 do 1.100 KM po osobi, dok je all inclusive 2.000 do 2.300 maraka ovisno o hotelu. Što se tiče krstarenja, to su noviji brodovi, a cijenu diktira kategorizacija kabine. Najpovljnija je unutarnja kabina i ona se kreće od 1.500 KM po osobi pa dalje i sve je all inclusive, dok ćete kabinu s balkonom platiti od 2.500 do 2.600 KM", navela je Čengić.

I u Turističkoj agenciji Centrotours najtraženija je Turska.

Što se tiče antalijske regije, prema riječima Ajle Šabotić, PR-a u Centrotoursu, sedmodnevno ljetovanje all inclusive za dvije osobe kreće se od 2.800 do čak 9.000 maraka, pa i više.

"Tunis je ove godine povoljan. Oni koji se odluče, za sedam noćenja u hotelu all inclusive za dvije osobe platit će 2.350 KM. Paket sedam noćenja za dvije osobe u Hurgadi u Egiptu, prema trenutnoj akciji u "Emire Beach Hotelu" iznosi 1.969 KM, i to je all inclusive. Ove godine nudimo i ljetovanje u Grčkoj, pa primjera radi, sedmodnevno ljetovanje u Glifadi za dvije osobe košta 3.964 KM. U Lutrakiju je jeftinije i iznosi 2.294 marke. Tu je i za mnoge nezaobilazni Jadran. Za noć s doručkom u hotelu u Čanju u Crnoj Gori iznosi 90 KM po osobi", kazala je Šabotić.

U Hrvatskoj cijene kao u Turskoj

U Relax Toursu kažu da je ovog ljeta građanima BiH najprivlačnija Hurgada. Cjenovno je, kako rekoše u ovoj turističkoj agenciji, dosta povoljna za naše područje.

"Da budem jasna, ni Hurgada nije jeftina, ali je omjer cijene i sadržaja, kojeg dobijete za iznos koji date, najbolji. Da odete u neki hotel s četiri zvjezdice po osobi će vam biti potrebno 1.200 KM. Sve je all inclusive. Ono što smo primijetili u našoj agenciji jest da je ove godine opao interes naših klijenata za Tursku. Razlog su više cijene ljetovanja, a Turci su ih postavili vodeći se njihovom inflacijom. Zbog toga su Bosanci i Hercegovci potražili jeftinije alternative, poput Egipta i Tunisa. Ono što je ljude definitivno razočaralo su cijene na Jadranu u Hrvatskoj koje su iste kao u Turskoj. Primjera radi, u Turskoj sedmodnevno ljetovanje u pristojnom hotelu za dvije osobe košta od 3.500 do 4.000 KM. No bez obzira na cijene, Turska i dalje ima svoje stalne klijente", kazali su iz Relax Toursa.