GDJE JE MOSTARSKI BRUCE LEE? Grad pun nadzornih kamera, policija nije u stanju pronaći kradljivce teškog brončanog kipa

Bruce Lee Mostar

Gdje je mostarski Bruce Lee? 

Mnogi se Mostarci pitaju kako je brončani kip u prirodnoj veličini koji nije zanemarive težine, postavljen u mostarski park Zrinjevac mogao tek tako nestati, nekada u noći sa subote na nedjelju, s drugog na treći ožujka 2024.

Bruce Lee Mostar

Kip je nakon postavljanja 2005. od strane inicijatora ideje, sada već ugašene udruge 'Urbani pokret Mostar' predvođene Ninom Raspudićem i Veselinom Gatalom predan na upravljanje Gradu Mostaru. Iz Grada Mostara, kao i iz nadležnih komunalnih poduzeća ne znaju ništa o uklanjanju kipa, kao ni o razlozima zbog kojih je kip nestao.

Unatoč 76 kamera, policija ne može identificirati počinitelje

Iz MUP-a HNŽ samo su kratko u biltenu naveli kako je 3. 3. 2024. godine u PS Mostar Centar prijavljeno da je iz parka Zrinjevac u Mostaru otuđen kip Bruce Leea. Patrola policije je na licu mjesta utvrdila da je od strane nepoznatog počinitelja, ili više njih, podesnim alatom s postolja prepilan i otuđen navedeni kip, te je izvršen očevid. 

Bruce Lee Mostar

Na današnji upit portala Hercegovina.info glasnogovornik MUP-a HNŽ kaže kako je istraga u tijeku, odnosno da se "provodi kriminalistička tehnička istraga, te se traga za počiniteljima".

Kip je dakle nestao iz samog centra grada, iz najpopularnijeg i nasjposjećenijeg parka, u gradu koji je prema službenim izjavama i najavama premrežen mrežom suvremenih kamera, njih 76. To je 2022. najavio i potvrdio i bivši ministar unutarnjih poslova HNŽ, Slađan Bevanda.

"Dosad je na području grada Mostara implementirano više od pola, od ukupno predviđenih 76 kamera, kojima su pokrivene ključne točke, a koje su policiji interesantne s aspekta kriminala, odnosno sigurnosti građana", izjavio je tada za Fenu Bevanda. Kamere su postavljene, a krivac za otuđenje Bruce Lee-ja, nakon više od 24 sata nije identificiran.

Raspudić: "Loš znak"

Pitanje za policiju je i bi li tako sporo reagirali i da je primjerice došlo do nasilnog čina, razbojništva, ubojstva, navijačkih nereda ili otmice djeteta u istom parku?

Novinar portala Hercegovina.info nazvao je i jednog od incijatora postavljanja kipa, Ninu Raspudića koji je samo prokomentirao kako je to "loš znak" te je ponovio isto što je rekao i za portal 24sata. 

"Ništa još ne znam, samo sam vidio to, nisam ništa upoznat. To je vrlo loš znak, kip pripada gradu od trenutka kad je postavljen, tako da gradsku vlast morate pitati što se događa".

Bruce Lee

Kip, djelo kipara Ivana Fijolića je neposredno nakon postavljanja nekoliko puta bio meta vandala, međutim s protokom vremena na njega su se mostarci već navikli, a turistima je bio jedna od zanimljivijih destinacija za fotografiranje i snimanje.

 Sadržaj se učitava...

Je li Bruce Lee, heroj mnogih djetinjstava završio kao žrtva dobrih cijena sekundarnih sirovina ili je njegova otmica svojevrstan marketinški trik, čin konceptualne umjetnosti ili nešto treće, znat će se kada policija konačno uspije vratiti snimke nadzornih kamera iz praka Zrinjevac.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.