VIDEO  Gdje će na zimovanje bh. građani?

Dok su turistički radnici spremni za još jednu zimsku sezonu, isto se ne bi moglo reći i za građane. Novčanici su sve tanji, pa je za mnoge zimovanje luksuz koji sebi neće moći priuštiti. BHRT je provjerila hože li i gdje zimovati građani naše zemlje?

Za većinu građana zimovanje je odavno prekriženo sa liste želja. Rastuća kriza i poskupljenja primorali su mnoge da se odreknu zimskog putovanja ili da ga mjesecima brižljivo planiraju.

To potvrđuju i u turističkim agencijama.

"Pitaju da li mora odmah biti sve isplaćeno. Ne klasična zimovanja, nego produženi vikendi I za vrijeme raspusta", kaže Jelena Josipović radnica u turističkoj agenciji.

Domaće planine i dalje su glavna zimska destinacija, kažu u Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

"Turistički centri u Republici Srpskoj postali su sve interesantniji domaćim i inostranim i turistima iz regiona. Mogu građani da uživaju i porodično i gdje su cijene za naše uslove u nekim granicama normalne", govori Miodrag Lončarević iz turističke organizacije Republike Srpske.

Jednostavnom računicom, obitelj koja želi da odmor provesti na nekoj od domaćih planina, iz svog proračuna treba izdvojiti i do nekoliko tisuća maraka.

"Ko je naučio da zimuje, on ide i ove godine, ko nije, on će vjerovatno ostati u Bijeljini. U posljednje vrijeme sve je više onih koji kombinuju zimski ambijent sa spa centrima", kaže Dragan Tešić iz turističke organizacije Bijeljine.

I dok većina građana ili ne zimuje ili za zimovanje štedi mjesecima unaprijed, oni malo dubljeg džepa zime provode na egzotičnim destinacijama.

"Čini mi se da su ove godine možda najtraženiji Kuba, Sejšeli, Maldivi i Dominikana, najviše tu imamo zanimanja", ističe Josipović.

Turistički radnici nadaju se da će situaciju za najveći broj građana popraviti turistički vaučeri koji bi, prema najavama, od naredne godine trebali biti redovna proračunska stavka.