GASE SE FARME KOKA U BIH Peradari traže hitnu pomoć nadležnih, upozoravaju i na uvoz smrznute piletine iz Turske

GASE SE FARME KOKA U BIH Peradari traže hitnu pomoć nadležnih, upozoravaju i na uvoz smrznute piletine iz Turske
Unsplash

Peradari u Bosni i Hercegovini zatražili su hitnu pomoć institucija zbog, kako su istaknuli, alarmantnog stanja u ovoj oblasti. Upozorili su na prekomjeran uvoz i ogromna poskupljenja koja, u kombinaciji s niskim poticajima, usložnjavaju proizvodnju jaja i pilećeg mesa u našoj zemlji.
Zbog porasta troškova proizvodnje koji su za godinu dana skoro udvostručeni, Neđeljko Koković iz Amajlija bio je prinuđen ovog ljeta zatvoriti svoju malu farmu koka nosilja, prenosi BHRT.

"Cijene su otišle strahovito gore, u tom momentu je hrana otišla skupo gore, nisam se mogao snaći veliki su troškovi bili. Jednostavno, veliki su troškovi bili, morao sam otići uzeti neki kredit i hranu da bih to mogao sve zatvoriti“, kazao je Nedjeljko Koković.

Procjene Udruženja peradara su da je do sada ugašeno oko 30% farmi u BiH. Zbog nezavidne situacije u ovom sektoru, zatražena je hitna reakcija nadležnih.

"Ljudi nisu mogli izdržati nesklad između visokih cijena inputa i relativno skromnih cijena krajnjih proizvoda. Imamo značajna odstupanja u podrškama, na istom ekonomskom prostoru, u nekim županijama u FBiH preko marku, a u RS je 30 feninga, a nastupamo na istom prostoru“, rekao je Predrag Miličić, predsjedatelj koordinacijskog odbora peradara BiH.

Stanje u ovom sektoru dodatno je usložila loša godina i niski prinosi žitarica, kažu u kompaniji „Rakić“, koja godišnje proizvede oko 40 milijuna konzumnih jaja koje plasira najviše na domaće tržište.

"U odnosu na vrijeme prije 12 mjeseci troškovi proizvodnje su se udvostručili. Ajde što je manji prinos i što su žitarice bile vlažnije, već što su one oboljele. Dogodio se podbačaj i kod ratara i taj se podbačaj prebacio i na nas koji koristimo te žitarice kao osnovni input“, kazao je Jovan Rakić, zamjenik direktora firme ''Rakić komerc'' iz Bijeljine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega toga, peradari nisu optimisti, pa najavljuju da se u narednoj godini mogu očekivati poskupljenja, čak i nestašice.

"Moramo biti spremi na to da će nam police biti ponekad i prazne, ali i da će cijene morati ispratiti rast troškova proizvodnje“, rekao je Rakić.

"S obzirom na to da bilježimo padove kapaciteta i da se znatno manje useljava farmi ništa nije nemoguće“, kazao je Predrag Miličić.

Iz Udruženja peradara izrazili su nadu da će nadležni riješiti i problem prekomjernog uvoza pilećeg mesa koji je za 1000 tona veći nego ranijih godina, a posebno uvoz smrznutih fileta iz Turske koji se, umjesto za preradu, prodaje kao svježi proizvod kupcima.