GAME OVER Potpisan kolektivni "Došao je i taj dan...

sindikat, zdravstvo, Goran Opsenica , Ivica Anić
Sindikat SKB Mostar

Ministar Goran Opsenica i predsjednik sindikata SKB-a Ivica Anić danas su potpisali kolektivni ugovor za radnike zaposlene u zdravstvu u HNŽ-u. Prethodne najave tom događaju nije bilo, kao ni izjava potpisnika, što bi se očekivalo nakon tolikih peripetija, i skoro pola godine prosvjeda. Ugovor je potpisan na dvije godine, a njegova primjena počinje prvog dana narednog mjeseca.

"Dočekali smo taj dan, napokon potpisan Kolektivni ugovor. Nakon skoro pola godine štrajka. Štrajk se prekida od danas", objavili su sindikati zdravstva na Facebooku. Sindikalisti će, kao što su to činili od prosinca prošle godine, kada su i stupili u generalni štrajk, pred Vladom HNŽ-a održati konferenciju za tisak u 15.30 sati. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsjednik Nezavisnog sindikata SKB Mostar Ivica Anić za Hercegovina.info kaže kako su zdravstvenidjelatnici zadovoljni.

"Zadovoljni smo i sretni što se napokon sve završilo. Je li moglo bolje, uvijek može bolje. No, s obzirom na ekonomsku situaciju i praćenu pandemijom dobro je da je prihvaćen dobar dio naših uvjeta. Mislim da možemo biti zadovoljni. Bili smo jedini Sindikat koji je ostao sam protiv svih u pravnim borbama. Ono što je najbitnije je da je Sindikat ostao ujedinjen. Mislim da smo jedini pravi sindikat, ne samo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, već i u Federaciji, koji je zaista stavio interese svoji članova ispred bilo kojih drugih interesa", ističe Anić.

sindikat,zdravstvo,Goran Opsenica ,Ivica Anić

Na pitanje zašto mediji nisu pozvani na potpisivanje Kolektivnog ugovora i zašto nije bilo svečanog potpisivanja Anić je rekao:

"To ne možemo znati, to se mora pitati Vladu i ministarstvo. Mi smo zadovoljni i ovako bez ikakvih svečanosti. Očekivali jesmo kako se to radi i s drugim sindikatima, međutim kako je tako je. Tome nećemo pridavati pozornost. Nama je bitno da je ugovor potpisan i da su naši članovi zadovoljni. Zašto nije to bi ponavljam trebalo pitati možda ministra. Ja sam jučer dobio poziv koji sam danas ispoštovao i sve je završeno."

Sindikat ide dalje.

"Sada slijede još jedni pregovori. To je za ljude koji imaju VSS i kojim fakultet zdravstvenih studija izdaje diplome kao VSS, a zakonom prema županiji su prepoznati svrstavaju se nižu stručnu spremu. Uskoro će Sindikat sa svojim timom podnijeti inicijativu za izmjenu tog zakonskog okvira da se ljudima napokon vrate diplome, a ne da budu diskriminirani", rekao je Anić.