FUP tvrdi da njihov policajac Nermin Šehović nije kandidat za člana Predsjedništva BiH

Bakir Izetbegović

Velika prašina se digla oko navodne kandidatura Nermina Šehovića za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Prema prvim informacijama, kandidirala ga je Stranka za Bosnu i Hercegovinu, ali ubrzo se pojavilo tumačenje o neispravnosti te priajve

Još jedan kandidat za člana predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda uzburkao je političku arenu jer je jasno da kandidatura Šehovića nekome od ranije poznatih kandidata odnosi glasove. Podsjetimo, kandidati su Denis Bećirović, Bakir Izetbegović i Mirsad Hadžikadić.

Što se dogodilo u slučaju Nermina Šehovića?

"Dakle, kandidatura Šehovića je trenutno nepotpuna, ali je teško očekivati da Stranka za BiH ili Šehović nisu znali za to, naročito kada se zna da je Šehović doktor prava. Najizgledniji scenarij je da su znali u što se upuštaju, ali da računaju da će im SIP dati dovoljno vremena da upotpune dokumentaciju, odnosno da Šehović podnese ostavku na funkciju u policijskoj službi", piše Klix.

Budući da je Šehović zaposlenik FUP-a, oni su se očitovali o ovome slučaju.

"S obzirom na veliko zanimanje kada su u pitanju medijski natpisi o navodnoj kandidaturi našeg policijskog službenika Nermina Šehovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao kandidata Stranke za Bosnu i Hercegovinu, ovim putem Vas informiramo da je Jedinica za profesionalne standarde Federalne uprave policije, odmah po saznanju za navedeno pokrenula internu istragu s ciljem utvrđivanja svih činjenica i navoda iznesenih u medijima, te ćemo Vas po okončanju iste blagovremeno informirati.

Obzirom da se u javnosti špekulira neprovjerenim informacija, kada su u pitanju postupci Federalne uprave policije u konkretnom slučaju, upućujemo Vas da se naši službeni stavovi i informacije mogu preuzeti sa službene web stranice http://www.fup.gov.ba", kazali su iz Federalne uprave policije.

Šehović je pristao biti kandidat i svjestan je da je njegova dokumentacija nepotpuna. A situacija je specifična jer je Šehović policijski službenik i on bi prema odredbama zakona morao podnijeti ostavku da bi bio kandidat.